Átpártolt a liberálisokhoz a volt miniszterelnök

Keresztes Lajos, 2012. április 9., hétfő 16:10
A baloldali-liberális Der Spiegel internetes kiadásában Wolfgang Clement Észak-Rajna-Vesztfáliában az FDP-t támogatja című cikkében tudósít az egykori szociáldemokrata miniszterelnök meglepő döntéséről.

Wolfgang Clement, Észak-Rajna-Vesztfália korábbi miniszterelnöke, a Schröder-kormány gazdasági minisztere a tartományi kampányban az FDP-t fogja támogatni – írja a Der Spiegel. A lap információi szerint Clement és Christian Lindner, a liberálisok listavezetője a napokban egyeztet az együttműködés részleteiről. A két politikus még a düsseldorfi tartományi gyűlésből ismeri egymást.

Tíz évvel azután, hogy távozott a miniszterelnöki hivatal éléről, Clement ezzel a lépéssel átáll az egykori politikai ellenfél oldalára. A politikus 1998 és 2002 között egy vörös-zöld kormány élén vezette a tartományt, majd 2002-től 2005-ig a Schröder-kormány gazdasági csúcsminisztereként tevékenykedett. 2008-ban, miután áthidalhatatlannak minősítette pártja és a közte fennálló konfliktust, kilépett az SPD-ből.

Korábban Clement élesen bírálta Andrea Ypsilanti, az SPD hesseni miniszterelnök-jelöltjének energiapolitikai terveit és közvetve eltanácsolta a szociáldemokratákat a megválasztásától.

A szociáldemokrata politikus már a 2009-es Bundestag-választásokon is Guido Westerwellét, az FDP akkori elnökét támogatta – írja a lap. Egy évvel később pedig részt vett egy „szabadságkongresszuson”, mely a liberálisok által követendő politikát volt hivatott felvázolni.

A tartományi liberálisok aggódhatnak az 5 százalékos bejutási küszöb eléréséért, ugyanis jelenleg a közvélemény-kutatások 4 százalékon mérik őket.

Forrás: MNO
Vezércikk
Kívül tágasabb
Szerető Szabolcs
Schiffer András távozása váratlan és meglepő lépés.
G-Közép
Lehet schiffertelen a politika?
Gazda Albert
Alternatív politikából kormányzóképes erő – ad absurdum: váltópárt – Magyarországon nem épülhet.
Cinkos, aki néma
Európa új bal és jobb arca
Puzsér Róbert
Nem csak az osztrákoknak – egy nap nekünk, magyaroknak is a konszenzus útjára kell lépnünk.
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása