Demilitarizált övezetbe látogatott Barack Obama + Képek + Videó

TK

2012. március 25., vasárnap 08:55, frissítve: vasárnap 14:29

A két Koreát elválasztó demilitarizált övezetbe látogatott vasárnap Barack Obama, s a „szabadság határvonalának” védelmezőiként méltatta az itt állomásozó amerikai katonákat.

Az amerikai elnök röviddel ezt megelőzően érkezett Szöulba, ahol dél-koreai vezetőkkel találkozik, majd részt vesz a nukleáris biztonságról rendezendő szöuli csúcstalálkozón. Obamának ez a harmadik útja Dél-Koreába, de most először látogatott a fegyvermentes övezetbe, amely 1953, a koreai háború vége óta választja ketté az országot.

Schmitt Pál képviseli Magyarországot a második nukleáris védettségi csúcson. Bővebben>>>

Obama helikopterrel repült a Szöultól alig negyven kilométerre, a zónánál lévő Camp Boifas amerikai katonai táborba, hogy az itt szolgáló amerikai katonákkal találkozzék (Dél-Koreában összesen 28 ezren állomásoznak), megszemlélje az erődítményekkel bőven ellátott övezetet, s egyben kifejezze szolidaritását Szöullal, s egyben Phenjannak is üzenjen, mint az amerikai hadsereg főparancsnoka.

 


Az amerikai elnök dél-koreai katonákkal is találkozott a demilitarizált övezettől alig néhány száz méterre létesített megfigyelőponton, ahol távcsővel megszemlélhette a négy kilométer széles sáv északi oldalának határposztjait is.

 

 


Obama csaknem napra pontosan két évvel azután tett látogatást a két szembenálló országot elválasztó övezetben, hogy a Sárga-tengeren elsüllyedt a Cseonan dél-koreai korvett, 46 tengerész halálát okozva. A katasztrófával kapcsolatban több vizsgálat Észak-Koreát tette felelőssé, amely tagadja, hogy köze lenne az esethez.

 

 


Az amerikai elnök a március 26-27-én a nukleáris biztonságról tartandó szöuli csúcstalálkozóra utazott Dél-Koreába. A félszáz ország vezetőinek részvételével megrendezendő tanácskozásra ráveti az árnyékát, hogy Észak-Korea bejelentette: április közepén újabb rakétakísérletre készül.

Forrás: MTI