Észak-Korea gyászol és rakétát lődöz + Videó + Képek

LM

2011. december 19., hétfő 14:30

Észak-Korea rövid hatótávolságú rakétát tesztelt keleti partjainál hétfőn, aznap, mikor az ország bejelentette vezetője, Kim Dzsong Il halálát – jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség névtelen kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva. Az észak-koreai állami média eközben a „kedves vezetőt” gyászolta.

A dél-koreai hadsereg egyelőre nem tudta megerősíteni azt az értesülést, miszerint Észak-Korea rövid hatótávolságú rakétát tesztelt keleti partjainál. Egy neve elhallgatását kérő dél-koreai tisztségviselő szerint az esemény nem áll közvetlen kapcsolatban a „kedves vezető” halálának bejelentésével. A rakétát hétfő reggel tesztelték, míg Kim szombati halálát délben jelentették be. Észak-Korea szokásos hadgyakorlatai keretében, vagy politikailag kényes események idején indít egy-egy rakétát. Legutóbb ilyesmi júniusban történt.

„Olyan súlyos a veszteség, hogy az emberek meg sem próbálják felszárítani a könnyeiket, csak vonaglanak a fájdalomtól és a reménytelenségtől” – tudósított az észak-koreaiak hangulatáról a központi hírügynökség, a KCNA. Az állami televízió a Koreai Munkapárt zokogó, és az öklükkel az asztalt verő vidéki tagjait bemutató képsorokkal támasztotta alá a közhangulatról kialakított képet. „Nem hiszem el, hogy elment. Hogy hagyhatott magunkra minket? Mihez kezdünk így?” – kérdezte egyikük, bánatosan a semmibe bámulva. „Annyi mindent tett azért, hogy jobb legyen az életünk, és most csak így elmegy...” – tette hozzá egy másik párttag.

Kim Dzsong Il 1994-től, apja, Kim Ir Szen halálától kezdve vezette vasmarokkal az országot. Halálát az állami televízióban jelentette be egy könnyes szemű, elcsukló hangú bemondónő, aki egy erdőket és fehér hegyeket bemutató háttér előtt állt. A legenda szerint ugyanis Kim Dzsong Il a Koreai-félsziget legmagasabb (2744 méter), szentként tisztelt hegyén, a Pektun született. A halálhír beolvasása után a televízióban egy összeállítást sugároztak Kim híres, propagandisztikus országjáró körútjairól, amelyek során üzemeket, katonai bázisokat keresett fel. A 69 évesen szívinfarktusban meghalt Kim Dzsong Il örököse várhatóan legkisebb fia, Kim Dzsong Un lesz.

Kína is gyászol

A kínai média szintén az észak-koreaiak mély gyászáról számolt be. A Global Times című lap szerint Phenjanban az emberek spontán összegyűlnek a „kedves vezető” mindenütt megtalálható portréi előtt és sírva emlékeznek meg az államfőről. A fővárosnak azon részét, ahol Kim Dzsong Il testét felravatalozták, lezárták a forgalom elől.

Aggódó nemzetközi közösség

A nemzetközi közösség aggódva figyeli a katonai jellegű atomprogramot folytató Észak-Koreában zajló eseményeket. Dél-Korea elővigyázatosságból készültségbe helyezte hadseregét az 1,2 milliós északi haderővel szemben. Barack Obama amerikai elnök és Ri Mjung Bak dél-koreai államfő telefonon megegyezett, hogy figyelemmel követi a fejleményeket.

Forrás: MTI