15 órakor mintegy száz, Schmitt Pál lemondását követelő ember jelent meg a Deák téren. A Facebookon megjelent felhívás helyszínén előzőleg állatvédő tüntetést tartottak, amely teljesen egybeolvadt a másik tüntetéssel. A Deák Ferenc téren szombat délután az LMP is gyűjtötte aláírásait. Vágó Gábor, az ökopárt népszavazási kezdeményezésének gründolója az MNO-nak elmondta, 150 ezer szignónál tartanak.

Tüntetők gyülekeznek a Deák téren
Tüntetők gyülekeznek a Deák téren

Noha a rendezvényt pártsemlegesnek hirdették meg, az LMP politikusai folyamatosan arra szólították fel az embereket, hogy írják alá az íveket. Az ellenzékiek közül sokan a Szolidaritás kitűzőit viselték, és megjelentek a Tiszta Kezek mozgalom résztvevői is.


A tüntetők fél 4-kor elindultak a Várba: a Károly körúton át, a Szabad sajtó út érintésével mentek át az Erzsébet hídon, majd a Palota úton vonultak fel. A menet közben ezerfősre duzzadt tömeg a „Schmitt Pál pakoljál”-t skandálva délután fél 5-kor megérkezett a Sándor-palota elé.


A Sándor-palota előtt felszólalt egy fiatalember, aki elmondta, követeli Schmitt Pál távozását. Őt az Oktatói Hálózat szóvivője követte. Beszédében hangsúlyozta: örömmel vették tudomásul, hogy a nyilatkozatukkal egybecsengett a szenátus döntése a köztársasági elnök doktori értekezésének visszavonásáról.

Ezt követően váratlanul szót kért Nagy Navarro Balázs, aki 115 nappal ezelőtt éhségsztrájkba kezdett a Magyar Televízió Kunigunda utcai székháza előtt. Rövid szónoklatában elmondta, Schmitt Pál lopott, csalt és hazudott. Hozzátette: a mostani esemény az akkor kezdődött láncolat újabb állomása.

Ezren vonultak a Sándor-palota elé
Ezren vonultak a Sándor-palota elé

Nagy Navarro bocsánatkérésre szólította fel a köztársasági elnököt. „Ne felejtsük a gyalázatos interjút, amelyet a köztévé sugárzott péntek este” – mondta. Úgy vélte, a televízióban nem olvasták a Magyar Nemzet szerkesztőségi cikkét.

A tömeg röviddel ezt követően oszlásnak indult. A Hallagatói Hálózat egyik tagja hozzáfűzte még: este hét órától szalonnasütés lesz a palota előtt. Elmondta: aki enni akar, hozzon grillsütőt, mivel csak ezt lehet használni a tűzgyújtási tilalom miatt.

Nem volt sütögetés, minden csendes

Az esti órákban csak néhányan maradtak a Sándor-palota előtt, a sütögetésre végül nem került sor és minden csendes – jelentette az MNO helyszíni tudósítója. Beszámolt arról is: a jelen lévő LMP-s aktivisták továbbra is gyűjtik az aláírásokat.

Nem történt rendőri intézkedés a Deák Ferenc tértől a Dísz térig tartó vonulásos rendezvényen - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-vel. Horváth Katalin Fanni hadnagy elmondta, szombaton kaptak bejelentést a vonulásos rendezvény megtartásáról, a rendőrség tudomásul vette, és megfelelő erőkkel biztosította. (MTI)