Katasztrojka

Magyar Nemzet

2012. augusztus 10., péntek 00:01

Agresszív privatizációt vár el Görögországtól a trojka, vagyis a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió (EU) és az Európai Központi Bank (EKB). Athénban tett legutóbbi ellenőrző körútjuk során ismét számon kérték a hitelekért vállalt magánosítási programot, ami szerintük lassan halad. Kérésük szerint ugyanis a repülőterektől a kikötőkig, a postától a közlekedési vállalatokon és a bányákon át egészen az energiaszolgáltatókig mindent dobra kell verni. Minél hamarabb.

A magánosítás 90 százaléka görög termőföldet és infrastruktúrát érint, és állítólag javítja majd az ország versenyképességét. A görögök viszont úgy látják, hogy a „katasztrojka” követelései oda juttatják majd az országot, hogy – ismerve a helyi korrupciós és átláthatósági viszonyokat – bagóért túladnak a nemzeti vagyonon, ami előbb-utóbb a nemzetközi nagytőkéhez kerül.

Ám a trojka szerint ez a minimum, amit a görögök megtehetnek a nemzetközi mentőcsomag fejében, mert – mint érvelnek – a privatizációból várható bevétel elérheti a húszmilliárd eurót is 2015-ig. (Az összeg a görög állam adósságának törtrésze, és nem is olyan régen még szűk két év alatt hoztak össze ennyi deficitet.) Láthatunk most mindenféle ábrákat, hogy majd így meg úgy megy lejjebb a GDP-hez mért görög adósságarány, ami viszont a valóságban nem tud csökkenni, mert maga a GDP minden évben kevesebb. Immár ötödik esztendeje, hála a 2009 óta tartó radikális megszorításoknak, amit szintén a trojka írt elő.

A görögök tehát eladhatják akár az Akropoliszt is, akkor sem lesz jobb az adóssághelyzetük. Ezt az ördögi kört a tavalyi 50 százalékos „adósságelengedés” is jól mutatja, ami a kitermelhetetlenül magas kamatok miatt nem hozhatott hosszú távon javulást. Ha tehát minden rendben halad, és sikerül eladni minden mozdíthatót a görög földön, a föld alatt, a vízen és (például a repülési jogokat) a levegőben, az összes ókori portékát és miegyebet, akkor is ugyanakkora lesz az adósság szintje jövőre, mint volt három évvel ezelőtt. Nem csoda, hogy a görögök nem törik magukat a privatizációs küzdelemben, ám a trojka a következő hitelporció kiutalását mindig feltételekhez köti, ahogy ez már az IMF-nél nyakig eladósodott országok esetében lenni szokott.

És mintha a görögöknek egyéb gondjuk se lenne, most kaptak egy nagy pofont a tengerentúlról is: ezúttal a Standard & Poor’s hitelminősítői nagyhatalom gondolta úgy, hogy még egyet belerúg a fekvő oroszlánba, és leminősíti azt, amit egyébként szerintük már minősíteni sem lehet. Az S&P fontosnak vélte, hogy tegyen még egy kis negatív kilátást is a befektetésre ajánlott szinttől nyolc egységgel lejjebb álló (CCC) görögök besorolása mellé. Indoklásuk szerint rosszul áll a gazdaság, évek óta tart a recesszió, a kilábalás jeleit sem látni. Mind-mind olyan új információ, amelyről eddig sejtelmük sem lehetett.

A görög kormánynak szóló üzenet most ismét leminősítésbe csomagolva érkezett. Tessék felgyorsítani a privatizációt, amúgy is nyakunkon a szezonvégi leértékelések, kiárusítások ideje. És csak körül kell nézni: jó példával jár elöl Róma, ahol több száz műemlék palotát, kolostort, templomot, fürdőt és egyéb ókori régiséget árvereznek el, hogy komfortosabb legyen a költségvetés. Bezzeg Mario Monti olasz kormányfő még a Goldman Sachsnál megtanulta a leckét, nem is véletlen, hogy pont őt tették meg miniszterelnöknek. Persze nem a választók. Hanem „a piacok”.