Már 1998-ban tudták, hogy baj lesz?

Keresztes Lajos, 2012. május 7., hétfő 17:21
A baloldali–liberális hamburgi hírmagazin internetes kiadása A Kohl-kormány félresöpörte az Olaszországgal szembeni fenntartásokat című cikkében tudósít frissen megtalált diplomáciai aktákról.

A közös európai valuta megalapítói tisztában voltak az euró születési hibáival, de nem vettek róluk tudomást. Az eladósodott Olaszországot az euróbevezetés 1999-es megkezdésekor nem lett volna szabad a valutaövezetbe felvenni – ez derült ki a hírmagazin információiból.

A dokumentumok között megtalálhatók a római német követség beszámolói, a kormányon belüli feljegyzések és levelek, valamint kézzel írt jegyzőkönyvek a kancellárral folytatott megbeszélésekről. A több száz oldalas dokumentumok azt mutatják, hogy az euró német atyjai pontosan tisztában voltak a közös valuta olaszországi bevezetésének hiányosságaival, a történet végén azonban nem gazdasági feltételek, hanem politikai megfontolások alapján döntöttek Olaszország euró övezeti felvételéről. Történt ez annak ellenére, hogy az euróövezeti tagállamok köréről szóló végleges, 1998. májusi döntésig a bonni kormányon belül megmaradtak a fenntartások.

1998 januárjában Jürgen Stark, a szövetségi pénzügyminisztérium államtitkára egy olasz kormánydelegációval folytatott találkozó alkalmából megállapította: a szilárd olasz gazdálkodás fenntarthatósága még nincs biztosítva.

Olaszország euróövezeti tagsága alkotmányos kérdéseket is felvet. Az aktákból kiderül, hogy a szövetségi kormányon belüli megbeszéléseken másként érveltek, mint a karlsruhei bírákkal szemben. Négy professzor akkor az euró bevezetése ellen indított eljárást. A feljelentés nyilvánvalóan alaptalan, ismételte a szövetségi kormány az alkotmánybíróság előtt, csak a maastrichti kritériumoktól való „durva eltérés” esetén lenne jogosultsága. Egy ilyen eltérésnek azonban semmilyen jele sincs, és nem is várható – hangoztatta a kormány képviselője.

Miután Helmut Kohl egyeztetett Theo Waigel szövetségi pénzügyminiszterrel (CSU) és Hans Tietmeyer Bundesbank-elnökkel az alkotmánybírósági eljárásról, Sighart Nehring, a kancellári hivatal gazdasági osztályának vezetője feljegyezte, hogy Olaszország hatalmas adósságállományához óriási kockázatok kapcsolódnak. Az ország adósságstruktúrája rossz, már minimális kamatemelkedés is jelentős kiadásnövekedést jelenthet. A feljegyzés következmények nélkül maradt.

Időközben Olaszország a magas államadóssága miatt Európa válságállamai közé lépett. Adósságállománya 2011-ben elérte GDP-arányos 120 százalékos adósságállományt, s ezzel Görögország után (165 százalék) az euróövezet második legrosszabb adatait produkálta. A legmagasabb engedélyezett eladósodottság 60 százalékos, melyet azonban a legtöbb uniós tagállam, köztük Németország is messze meghalad.

Der Spiegel (spiegel.de)

hirdetés
Vélemény
Új kereskedelmi politika hajnala?
Fehér Dániel
Ha Európa még Kanadával sem képes egy kereskedelmi megállapodást tető alá hozni, ugyan kivel tudna?
hirdetés
G-Közép
Román barátaink
Gazda Albert
Fekete leánykából többet telepítenek a szomszédban, mint bármi másból, és ez egyáltalán nem véletlen.
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása