Megnyugvásra várva

Stier Gábor

Stier Gábor

2016. január 2., szombat 00:01, frissítve: vasárnap 15:31

Az ilyen helyzetre szokás mondani, ennél már csak jobb jöhet! A mögöttünk hagyott év történései azonban nem adnak túl sok okot az optimizmusra. Nyomott, ideges és ijedt hangulatban van a világ. Fokozottan érvényes ez a kitétel Európára, amely épphogy túllépett a görög válságon, és már abban reménykedett, hogy szép lassan mindenütt magára talál a 2008-ban léket kapott gazdaság, mikor szembetalálta magát a migránsok áradatával. A rossz érzéseket csak tetézték a párizsi merényletek. Az egymást érő megpróbáltatások felszínre hozták az Európai Unió szinte összes belső problémáját, tovább mélyítették a már korábban is meglévő törésvonalakat.

Ez a nyugtalanság azonban messze nem szűkül le Európára, a rossz közérzet ezúttal globális. Nincsenek olyan nyugodt szigetek, mint a 80-as évek végén a látványos gazdasági fellendülést átélő Japán, majd a hidegháborúban aratott győzelemben fürdő Amerika, egy évtizeddel később az egységes valutát bevezető, kibővült Európai Unió, majd az elmúlt években a gazdasági és politikai súlyának növekedésével magabiztossá váló Kína. Japán már régebben megtorpant, s a rossz érzéseket Tokióban csak növeli a régióban megnövekedett feszültség. De már Peking sem sugároz olyan stabilitást, mint néhány éve. A belső problémák és a lassuló növekedés megingatták a korábbi magabiztosságot.

A globális politikai porondon aratott sikerek ellenére sem lélegezhetnek fel a Kreml korifeusai sem, hiszen Oroszország belső gondjai ettől nem oldódtak meg, amelyeket csak tetéz az országra nehezedő külső nyomás. Közben lángol a Közel-Kelet, amely már az új világrendért vívott csaták terepévé is vált. A gazdasági mutatók alapján nem illik e sötét képbe az Egyesült Államok, ennek ellenére a társadalom frusztráltságát mi sem mutatja jobban, mint Donald Trump üstökösszerű felemelkedése. A hagyományos politikai elitekkel szembeni bizalmatlanság Európában is kitapintható. E kiábrándultság egyrészt a félelemre alapozó demagógok malmára hajtja a vizet, másrészt a bizonytalansággal keveredő tehetetlenség miatt megnőtt az igény az erős kéz iránt.

Itt tartunk most, s aligha reális, hogy egyik pillanatról a másikra megváltozna a helyzet, s talán megelégednénk már azzal is, ha 2016-ban a dolgok legalább nem alakulnának a tavalyinál rosszabbul. Eleve természetes egyfajta bizonytalanság a világrend átalakulása miatt, s a harc a pozíciókért aligha csitul. A Szíriában aktivizálódó Oroszországnak például most már végig kell vinnie megkezdett játszmáját, amelyben az ellenérdekeltek sem maradnak tétlenek. Így nem lepődhetünk meg azon, ha tavasszal ismét feszültebbé válik a helyzet Kelet-Ukrajnában. Mint ahogy a Közel-Keleten sem várható megnyugvás, ráadásul Amerikát lebéníthatja a választási kampány, ami szintén növeli a bizonytalanságot. Az Európát sújtó válságok sem oldhatók meg egy csapásra, s a felhevült hangulatban agresszívabbá vált közbeszéd közepette a széttartó folyamatokat a végeredménytől függetlenül csak tetézi, hogy a britek folyamatosan lebegtetik a kilépésüket az unióból.

Ebben a helyzetben a magyar kormány érdekeit paradox módon éppen a káosz folytatódása szolgálná. Így Orbán Viktor Magyarországa továbbra is a stabilitás szigeteként tűnhetne fel, s az általános gyengeségben a hazai gondok is kevésbé látszanának. Ha azonban Európa úrrá lesz a gondokon, akkor értelmét veszítené az orbáni út, ráadásul egy újra cselekvőképes EU-ban sokaknak eszébe juthatnának az elmúlt hónapokban a magyar vezetéstől kapott pofonok is. Ennek ellenére persze a világot a stabilitás növekedése tenné jobb hellyé.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.02.