„Merkozy”: megállapodás Párizsban

Károly Gábor

2011. december 5., hétfő 18:48

Francia–német megegyezéssel indult az euróválság szempontjából sorsdöntőnek vélt hét. Merkel és Sarkozy hétfőn mindenben megegyezett Párizsban: kész javaslatokkal fognak előállni a pénteki uniós csúcson az euró megmentése érdekében. A piacok jól fogadták az olasz megszorító intézkedéseket.

A pénteki uniós csúcstalálkozó előtt találkozott egymással Nicolas Sarkozy francia államfő és Angela Merkel német kancellár hétfőn Párizsban. A találkozó célja az volt, hogy megállapodásra jussanak az euróövezet stabilabbá tételéről. Szorosabb felügyeletet, kiterjedtebb integrációt szeretnének, de a hétvégén még eltérő nézeteket vallottak az Európai Központi Bank szerepéről, az euróövezeti kötvénykibocsátásról, valamint a válságkezelési intézkedések ütemezéséről is.

„Merkozy” javaslatai:

– Automatikus szankciók alkalmazása azon tagállamok ellen, melyek államháztartási hiánya meghaladja a GDP 3 százalékát.

– „Aranyszabály” bevezetése: a deficitek elszabadulása ellen lépne fel, s az érintett országok költségvetését az Európai Bíróság vizsgálná felül.

– Nem lesz közös euróövezeti kötvénykibocsátás.

– Amíg a válság tart, az euróövezet kormányfői minden hónapban csúcstalálkozót tartanának.

Párizsban kedvező olasz hírek után találkozott a francia államfő és a német kancellár, akiket a nemzetközi sajtó már csak „Merkozy”-ként emleget. Vasárnap este Mario Monti olasz miniszterelnök „Itália-mentő csomagnak” nevezte kormánya megszorító intézkedéseit. „Az államfő és a parlament rövid időre és azzal a szigorú kötelezettséggel bízta meg a kormányt, hogy mentse meg Olaszországot” – fogalmazott Monti, akinek a bejelentését jól fogadták a piacok. Hétfő kora reggel a tíz évre szóló olasz államkötvények kamatai 6,4 százalékra mérséklődtek.

„Róma számára fontos a Párizzsal és Berlinnel való hármas párbeszéd, de ugyanennyire jelentősnek tartjuk a közösségi szellem fenntartását. Nem növelni, csökkenteni kívánjuk az eurózóna országai közötti és az eurózónán belüli és kívüli államok közötti különbségeket” – mondta hétfőn Monti, aki „reményteljesnek” nevezte a nemsokára kezdődő dán EU-elnökség időszakát. „Az euró célja a még szorosabb egység, nem az egymástól való elszakadás” – tette hozzá.

A hétvégén még arról szóltak a hírek, hogy az Európai Központi Bank is beszállhat a válságkezelésbe – a Nemzetközi Valutaalapon (IMF) keresztül. Hétfőn már egy másik mentőalapot emlegettek a jól értesültek, mely szerint az euróövezet tizenhét központi bankja az IMF-fel közösen állítana fel egy alapot.

Teljes az egyetértés Párizs és Berlin között

Merkel és Sarkozy hétfőn mindenben megegyezett egymással arról, hogy a pénteki EU-csúcsra milyen javaslatokat is tesznek le az asztalra. „Teljes az egyetértés Németország és Franciaország között az Európai Unió alapszerződése módosításának kérdésében” – mondta Sarkozy a Merkellel folytatott tanácskozást követő közös sajtótájékoztatón. Olyan módosítást szeretnének, melyet mind a 27 uniós tagállam támogat, hogy „senki ne érezze magát kirekesztve a francia–német eljárásból”. Sarkozy hozzátette, hogy készen állnak egy teljesen új szerződés létrehozására is, mely csak az euróövezeti tagországokat érintené.

Öt nap az euró megmentéséért

Hétfő:
Nicolas Sarkozy francia államfő és Angela Merkel német kancellár Párizsban megegyezésre jutott az eurózóna szigorúbb ellenőrzéséről. Mario Monti olasz miniszterelnök megszorítócsomagjának parlamenti jóváhagyására törekszik. Fény derülhet Írország kormányának megszorító intézkedéseire.

Kedd:
Timothy Geithner, amerikai pénzügyminiszter előbb Németországba, majd Franciaországba és Olaszországba is ellátogat, hogy tárgyalásokat folytasson az euróövezet vezetőivel.

Szerda:
A tárgyalások több európai vezetővel együtt folytatódnak Marseille-ben, az Európai Néppárt kongresszusán.

Csütörtök:
Az Európai Központi Bank havi tanácskozásától is új intézkedéseket várnak. Megkezdődik Brüsszelben az EU-csúcs, melyen döntés születhet Sarkozy és Merkel terveiről.

Péntek:
Az uniós tagállamok kormányfői Brüsszelben tanácskoznak.

Olyan megállapodás született Párizsban, melyre számítani lehetett: a szorosabb integráció mellett foglaltak állást. Egységesen kívánnak fellépni minden egyes olyan tagország ellen, melyek átlépik a 3 százalékos államháztartási hiányt költségvetésükben. A közös kötvénykibocsátással kapcsolatban Németország akarata érvényesült, hiszen a felek úgy döntöttek, hogy egyelőre letesznek az eurókötvények bevezetéséről. Az EKB szerepének kapcsán Sarkozy elmondta, hogy a frankfurti székhelyű intézmény független marad, s korábbi ígéretükhöz híven Párizs és Berlin tartózkodik minden egyéb politikai kommentártól a kérdésben. Beszéltek egy úgynevezett „aranyszabályról” is, mely az Európai Bíróságot vonná be olyan esetekben, amikor adott ország költségvetése jelentős deficitet mutat, s az EB vizsgálná felül a költségvetést. Merkel és Sarkozy megegyezett abban is, hogy amíg a válság tart, addig havonta csúcstalálkozót tartanának az euróövezet kormányfői.

„Ez a megállapodás megmutatja, hogy teljes mértékben eltökéltek vagyunk az euró stabilitásának megtartása mellett, mert ez nagyban befolyásolja Európa stabilitását is” – érvelt Merkel. Sarkozy szerint Párizs és Berlin abban bízik, hogy az euróövezet márciusig meg tud állapodni a szerződésmódosításokról, „mert gyorsan kell lépni”. Közös megállapodásuk „teljes” változatát szerdán küldik meg Herman Van Rompuynak, az Európai Unió elnökének, s majd csak azt követően hozzák nyilvánosságra a részleteket.