Négyszeresére gyorsult a kifizetés

BL

2011. november 17., csütörtök 19:17

Az Új Széchenyi-terv pályázati rendszere kevesebb adminisztrációval jár, és rövidebb határidőkkel működik, az Észak-Magyarországi Operatív Programban (ÉMOP) több mint négyszeresére gyorsult a kifizetés a kormányváltás óta – mondta Becsó Zsolt, az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke háttérbeszélgetésen csütörtökön Salgótarjánban.

Becsó Zsolt ismertette: a kormányváltás előtt hetente átlagosan 196 millió forintot fizettek ki a nyerteseknek, a támogatások heti átlagos kifizetése 805 millió forintra emelkedett 2010 júniusa és 2011 novembere között. Az ÉMOP keretében szerződött projektek száma is nőtt: 2007 januárja és 2010 júniusa között hetente átlagosan 4,4 támogatói szerződést kötöttek, ez az elmúlt egy évben 6,1-re emelkedett.

Az elnök elmondta: az Új Széchenyi-terv keretében megjelent Turisztikai szolgáltatások fejlesztése című pályázaton 22 mikro-, kis- és középvállalkozás részesült összesen 898 millió forintos támogatásban Észak-Magyarországon az első bírálati szakaszban. Ezt a pénzt még kiegészíti az Európai Unió és a magyar állam támogatása, így a régióban 1,35 milliárd forint összköltségű turisztikai fejlesztés valósul meg.

A nyertes pályázatok többsége – 11 projekt – Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez, kilenc Heves megyéhez, két projekt pedig Nógrád megyéhez kapcsolódik. A 22 nyertes 40 pályázóból került ki. A turisztikai pályázat teljes kerete 2 milliárd forint. A megpályázható összeg alsó határa 5 millió, felső határa 50 millió forint. A támogatás mértéke középvállalkozásoknál legfeljebb 60, egyéni, mikro- és kisvállalkozásoknál 70 százalék.

Az első körben nyertes pályázatok esetében az egy pályázatra jutó átlagos támogatás 40,8 millió forint, az átlagos támogatási intenzitás pedig 67,6 százalék. A program keretében többek között vadasparkot alakítanak ki Sátoraljaújhelyen, fejlesztik a lovasturizmust Görömbölyön és Salgótarjánban, és megtörténik a korhű török–magyar gasztronómiai szolgáltatásfejlesztés az egri várban.

Forrás: MTI