Nem sok jó vár a görögökre

KA, MNO

2011. október 3., hétfő 17:06

A görög gazdaság jövőre is recesszióban marad, a gazdaság 2,5 százalékkal zsugorodik az idei 5,5 százalék után – tartalmazza a 2012. évi költségvetési tervezet, amit hétfőn hoztak nyilvánosságra.

Kormányzati elképzelés szerint a GDP-arányos államadósság 172,7 százalékra nő az idei 161,8 százalékról. A GDP-hez viszonyított államháztartási hiány az idei becsült 8,5 százalékról ugyan 6,8 százalékra csökken jövőre, de meghaladja a nemzetközi hitelezőkkel megállapodott 6,5 százalékos szintet. A költségvetési tervezet azzal számol továbbá, hogy a munkanélküliség 16,4 százalékra nő az idei 15,2 százalékról.

Görögország tavaly 110 milliárd eurós mentőcsomagot kapott a többi euróövezeti országtól, illetve a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), és júliusban jóváhagytak számára egy újabb, gyakorlatilag azonos nagyságú, 109 milliárd eurós támogatást, aminek a részleteit azonban még nem véglegesítették.

Az IMF, az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Bizottság szakértői jelenleg Athénban vizsgálják, hogy Görögország teljesítette-e azokat a feltételeket, amely alapján folyósítható az első segélycsomag újabb, 8 milliárd eurós részlete. E nélkül Görögország október közepére kifuthat a pénzéből, s államcsőd közelébe kerülhet.

Forrás: MTI