Picasso-képet loptak el Athénból

Grund, 2012. január 9., hétfő 18:17, frissítve: hétfő 18:17
Értékes műtárgyakat – köztük egy Picasso-festményt – loptak el hétfőre virradóra az athéni nemzeti képtárból – közölte a görög rendőrség. A tettesek négy képet vágtak ki a keretükből.

A képrablók elvitték Pablo Picasso 1939-ben készített Női fej című, kubista stílusú olajfestményét. A nagy spanyol mester 1949-ben ajándékozta az 56-szor 40 centiméteres vásznat Görögországnak, ezzel méltatva a görög népnek a náci megszállók ellen tanúsított hősies ellenállását. A tettesek magukkal vitték Piet Mondrian holland festő Malom című, 1905-ben készült alkotását, egy másik Mondrian-alkotást az egyik rabló menekülés közben elveszített. A tolvajok ellopták Guglielmo Caccia 17. században élt olasz művész egy vallási témájú rajzát is.

A nyomozás jelenlegi állása szerint jól előkészített akcióról van szó. A tettesek kihasználták azt, hogy a görög főváros szívében álló épület biztonsági őrizete kívánni valót hagyott maga után. Az este folyamán a biztonsági őr figyelmét azzal terelték el, hogy egy ajtót többször kireteszeltek, s ezzel működésbe hozták a riasztóberendezést, de nem hatoltak be az épületbe. A biztonsági őr ellenőrizte a termeket, de embereket nem látott.

A tettesek hajnalig vártak, és ekkor 7 perc alatt  négy képet vágtak ki keretükből, majd a zsákmánnyal elmenekültek. A galériát vasárnap átmenetileg bezárták, hogy bővítési és átalakítási munkákat végezzenek az épületen. Ennek során javítani akarják a képtári gyűjtemény őrzésének a hatékonyságát is.

Forrás: MTI
hirdetés
Vélemény
A józan észtől független bíróságok
Somogyi György
Csak a népmesék feltételezik, hogy a törvény összhangban van az erkölcsi renddel?
hirdetés
G-Közép
Fergeteges félédes
Gazda Albert
Ne feledjék az alapvető igazságot: a bor nem mindig száraz.
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés