Pintér Sándor szikéje

Magyar Nemzet

2012. augusztus 11., szombat 00:01

Ha egyik nap alvilági bűnözőkkel való összejátszás, korrupciós pénzek elfogadásának gyanúja miatt olyan magas rangú rendőrvezetőket visznek el bilincsbe verve, akiknek a feladatuk éppen az lett volna, hogy felvegyék a harcot a szervezett bűnbandákkal, akkor teljesen érthető, ha az általuk vezetett szervezeti egységek sem kerülik el az átszervezést. Bár a rendőrségi források egyelőre nem teszik egyértelművé, hogy a lebukott rendőrvezetők miatt kell jogutód nélkül megszüntetni – hogy írmagja se maradjon – a Nemzeti Nyomozó Irodát és a BRFK szervezett bűnözés elleni osztályát, aligha lehet kétségünk afelől, hogy fennáll az ok-okozati összefüggés.

Ha a szervezett bűnözés elleni osztályvezető rendőr az egyik legerősebb, legsúlyosabb bűncselekményeket elkövető bűnbanda lekötelezettjévé, kiszolgáltatottjává válik, akkor aligha beszélhetünk bűnüldözésről, sokkal inkább bűnpártolásról. Ha a bűnüldöző hatóságokat bűnözők vezetik, aligha beszélhetünk igazságszolgáltatásról, jogállamról.

Egy ilyen előállt helyzetet felismerve egy belügyminiszter aligha tehet mást, mint hogy szikét ragad, és kivágja a rákos daganatot a szervezetből, és nem mérlegelhet, hogy az életmentő operációnak egészséges, jóravaló sejtek is áldozatául eshetnek.

Több mint négyszáz jól képzett, tapasztalt rendőrt érint a kényszerűségből végrehajtott „átszervezés”. Bizonyára sok olyan rendőrnyomozó is karrierje derékba töréseként éli meg eddigi munkája elvesztését, áthelyezését kevésbé frekventált munkakörbe, aki becsülettel, hivatástudattal és kiváló szakmai színvonalon végezte bűnüldöző feladatát. Valóban traumaként élhetik meg, hogy a közvéleményben rájuk is árnyék vetülhet, mert éppen a felszámolásra ítélt, korrupcióval fertőzöttnek bizonyult szervezeti egységnél dolgoztak. Mégis túlzásnak hatott, hogy orvosokat, pszichológusokat vezényeltek ki melléjük áthelyezésük közlésének idejére. Hiszen alkalmassági feltétel, hogy efféle traumákat férfiasan viseljen egy rendőr. Főleg, ha már átesett a rendőrfőnökök letartóztatása által kiváltott megrázkódtatáson.

A rendőrségi átszervezés állítólag egészen szeptember végéig tart. Ez elég hosszú idő, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy amióta a gazdasági-pénzügyi válság elérte hazánkat, a gazdasági bűncselekmények száma megduplázódott. A jogutód nélkül megszüntetett osztályok vizsgálták a legsúlyosabb gazdasági bűncselekményeket. Ha az ügygazdákat áthelyezik, kik veszik át ezeket a folyamatban lévő nyomozásokat?

Ez a nagyszabású átszervezés nem csupán a párhuzamosságok megszüntetését, nem csupán a korrupcióval fertőzött fekély eltávolítását, hanem több száz vagy akár több ezer folyamatban lévő büntetőeljárás megakasztását is eredményezheti. Márpedig emiatt a belügyminiszternek kötelessége kielégítenie a társadalom jogos információs igényét, részletes tájékoztatást kell adnia arról, hogy a folyamatban lévő büntetőeljárások törvényes határidőn belüli befejezését miként akarja biztosítani.

Pintér Sándor maffia elleni harca csak akkor lehet sikeres, ha teljes társadalmi támogatottságot élvez. Ezt a támogatottságot azonban csak akkor lehet megszerezni, illetve megtartani, ha a megtisztult bűnüldöző hatóság nem lesz tekintettel se politikai, se gazdasági érdekcsoportokra, ha bűncselekmény gyanújára bukkan. Az, hogy egy alvilági „üzletember” letartóztatása után tízmilliós vérdíjat tűztek ki bűnüldöző rendőrvezetőkre, jól jelzi: itt most tényleg nem babra megy a játék.

Ha sikerül felszámolni azt a csaknem két évtizede háborítatlanul működő szervezett bűnözői hálózatot, amely a politikai elit egy részét is képes volt csapdába csalni, akkor az a valódi rendszerváltozáshoz vezetheti el végre országunkat.

Ideje a teljes erkölcsi megtisztulásnak.