Siker, de kié?

Magyar Nemzet

2012. június 30., szombat 00:01, frissítve: szombat 12:54

A magyar miniszterelnök nem volt egyedül, amikor tegnapi sajtókonferenciáján kijelentette, fogalma sincs, hogy mi történt az euróövezet 17 tagországa vezetőinek tanácskozásán, hozzátéve: az ott elfogadottakról egymásnak ellentmondó értelmezések láttak napvilágot.

Ez igaz, de ami a csúcs Merkel kontra latin erők meccsének eredményét illeti, az uniós országok sajtójának verdiktje majdnem egyöntetű: a németek nemcsak a pázsiton vesztettek az olaszok ellen, de a brüsszeli csúcson is. Olyannyira, hogy Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezére A mostani csúcs búcsúztatta Merkozyt címmel adott ki nyilatkozatot, amelyben kijelentette: e pillanattól kezdve itt már más Európa „van a pályán”. A média azt ünnepelte latin győzelemként, hogy Angela Merkel német kancellár váratlanul úgy döntött, megsegíti Olaszországot és Spanyolországot a mentési alapok használati szabályainak fellazításával, amit egészen az uniós csúcsig nem is tekintett tárgyalási alapnak.

A megállapodás értelmében a mentési alapokat arra is lehet majd használni, hogy közvetlenül kisegítsék a bajba jutott bankokat, és a kormány adósságát is fel lehessen vásárolni.

A szintén Merkel vereségét látó német szociáldemokrata ellenzék otthon máris kérdőre vonta a jobboldali kancellárt, hogy adjon magyarázatot „180 fokos fordulatára”.

Annak ellenére, hogy Berlin veresége tegnap délutánra szinte közvélekedésszerűvé vált, egyáltalán nem bizonyult az egyetlenként hirdetett igének. Saját maga vereségében elsőként Merkel kancellár kételkedett, kijelentve, hű maradt azon elvéhez, hogy senkit nem részesítenek támogatásban ellenszolgáltatás nélkül.

Az igen befolyásos német Der Spiegel hetilap online kiadása szerint pedig nagyot téved mindenki, aki azt hiszi, Merkel számos alapkövetelményét feladta a tegnap véget ért uniós csúcson. Éppen ellenkező a helyzet, állítja a lap, amely szerint a kancellár asszony azért vonult csak vissza, hogy hosszú távon annál nagyobbat nyerjen, és ahhoz, hogy valaki megértse, ki a csúcstalálkozó igazi vesztese, „nem kell Párizsnál messzebbre tekintenie”.

Ha valaki a javaslatot megszívlelve a Párizsban kora délután utcára kerülő vezető francia lap, a Le Monde csúcsot értékelő tudósításának címére tekintett, akkor jött igazán csak zavarba, ugyanis ott tegnap az állt, hogy Dél-Európa térdre kényszerítette Merkel asszonyt, a lap belsejében pedig azt a címet látta, hogy „Madrid és Róma lenyomta Berlin karját”.

A maga részéről Mario Monti olasz miniszterelnök szintén elégedettségének adott hangot a csúcs után, mert az szerinte nem csupán országa, hanem az egész Európai Unió és az euróövezet érdekeinek is megfelel. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök is elégedett volt. Orbán Viktor pedig annak örült, hogy – mint a magyar újságíróknak tartott tegnapi sajtókonferenciáján elmondta – számos javaslatát felvették a csúcsról kiadott következtetések szövegébe, amit azonnal írásban dokumentáltak is. Tagadhatatlan viszont: „latin” győzelem született abban, hogy a csúcs eredményeként erősen eltolódott a hangsúly a Berlin által megszállottan erőltetett költségvetési kiadások megnyirbálásától a növekedési és foglalkoztatási stratégia elfogadása felé. Azt ugyanakkor igen sokan kételkedve fogadták, hogy elegendő lesz-e az a 120 milliárd euró, amellyel az európai gazdaságba kívánnak új erőt lehelni.

Tény, hogy nem egy igen optimista hangulatban véget érő uniós csúcsról derült már ki két nappal később, hogy minden maradt a régiben. Az unió félmilliárd polgárának elemi érdeke viszont, hogy ez a csúcs ebben eltérjen a korábbiaktól.