A rendőrség egyelőre nem azonosította a merénylőt, de egy tanú látta, hogy a vérengzés közben kisméretű kamerát viselt a nyakában, s elképzelhető, hogy lefilmezte a gyilkosságokat – mondta kedden a francia belügyminiszter. Claude Guéant hozzátette: egyelőre nem tudják, ki a tettes, de óránként kerülnek elő új elemek. „Nyomozunk azok után a katonák után is, akiket azért küldtek el a hadseregből, mert a bosszúállás szelleme vezérelte őket… és akik neonáci nézeteket vallottak… de ez egy szál a többi között, és nem különösebben kiemelt.”

Michael Strempel, az ARD Toulouse-ba kiküldött párizsi tudósítója elmondta: néhány hónappal ezelőtt botrányos körülmények között bocsátottak el több katonát a montaubani ejtőernyős zászlóaljból. Feletteseiknek ugyanis tudomására jutott, hogy az illetők szélsőjobboldali, rasszista nézeteket hangoztattak.

A német tudósító emlékeztetett arra, hogy a kisvárosban, illetve az 50 kilométerre fekvő Toulouse-ban március 11-én, majd 15-én ismeretlen elkövető rálőtt négy – szolgálaton kívül lévő – ejtőernyősre. Közülük hárman észak-afrikai (marokkói), egy pedig guadeloupe-i (karib-tengeri, fekete bőrű) származású volt. Három ejtőernyős belehalt sérüléseibe, a negyedik még mindig életveszélyes állapotban van.

Újabb merénylet jöhet?

Az előzmények alapján legalábbis valószínű, hogy a tettest – aki gyaníthatóan azonos a zsidó iskola előtt lövöldöző személlyel, mivel mindhárom támadáskor ugyanazt a lőfegyvert használták – rasszista indítékok vezették – fogalmazott  az ARD tudósítója. A rendőrség is azt közölte hétfő este, hogy ugyanazt a motort és ugyanazt a fegyvert használták a támadások során. A hatóságok attól tartanak, hogy az elkövető újabb lövöldözésekbe kezdhet. „Aggaszt minket annak a lehetősége, hogy egy negyedik merényletet is végre akar hajtani” – ismerte el a belügyminiszter.

Nicolas Sarkozy a Francois Couperin Főiskolán vett részt megemlékezésen
Nicolas Sarkozy a Francois Couperin Főiskolán vett részt megemlékezésen
Fotó: Reuters


Az iskola előtti vérengzésben egy 30 éves vallásoktató és két, 3 és 6 éves gyermeke a helyszínen meghalt. Egy 10 éves kislány, az iskolaigazgató gyermeke néhány órával később a kórházban belehalt sérüléseibe. Izraeli diplomáciai források szerint mind a négy áldozat francia–izraeli kettős állampolgár volt. Az iskola egyik tanulóját, egy 17 éves gimnazistát és az intézmény gondnokát életveszélyes sérülésekkel ápolják.

A Magyar Néppárti Képviselőcsoport megdöbbenéssel értesült a franciaországi Toulouse-ban történt mészárlásról. A zsidó iskolánál történt vérontást még tragikusabbá teszi, hogy a támadó három gyermek életét is kioltotta. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselői osztoznak a gyászoló családok fájdalmában – olvasható a képviselőcsoport sajtóközleményében. A Magyar Néppárti Képviselőcsoport reményét fejezi ki, hogy a francia hatóságok mihamarabb kézre kerítik a tettest és egyúttal fényt derítenek arra: valóban antiszemita motivációk állnak-e a háttérben. Semmi sem igazolhatja a tegnapihoz hasonló rémtetteket, Európában nincs helye az etnikai alapú erőszaknak. (MNO)


A nemzetközi zsidó szervezetek elítélték a merényletet és a zsidó intézmények nagyobb védelmét követelték. A szolidaritás és együttérzés jeleként az elnökválasztási kampányt gyakorlatilag felfüggesztették Franciaországban. A médiahatóság jelezte: a tragédiára való tekintettel az elkövetkező két napban nem számolják a jelöltek megszólalásait.

Franciaország gyászol

A francia sajtó kedden egyöntetűen üdvözölte, hogy valamennyi elnökjelölt visszafogottságról tett tanúbizonyságot, és a nemzeti szolidaritás jegyében felfüggesztette kampányát. A toulouse-i vérengzés egész Franciaországot megrázta. Hétfőn este több százan vettek részt egy megemlékezésen egy toulouse-i zsinagógában, Párizsban pedig egy másik zsinagógában együtt jelent meg Sarkozy és Hollande, hogy kifejezze együttérzését a zsidó közösséggel. A fővárosban az esti órákban több ezren vettek részt az áldozatok emlékére rendezett meneten. A toulouse-i Ozar Hatorah középiskola előtt – ahol a vérengzés történt – több száz gyertya égett egész éjjel, s a gyászolók folyamatosan érkeznek virágcsokrokkal. A négy áldozat holttesténél a zsidó szokások szerint egész éjjel virrasztást tartottak. Mind a négyen francia–izraeli állampolgárok voltak, földi maradványaikat kedden szállítják Izraelbe, s ott temetik el őket.

Fotó: Reuters


Kedden egyperces néma megemlékezést tartanak minden francia iskolában a köztársasági elnök rendeletére, aki nemzeti tragédiának minősítette a toulouse-i vérengzést. Az államfő maga is részt vesz egy iskolai megemlékezésen Párizsban, majd hivatalában fogadja a zsidó és a muzulmán közösség képviselőit.

Terror Franciaországban – az áldozatok kisebbségiek. A vérengzések hátteréről a Hír TV Rájátszás című műsorában beszélgetést láthatnak Fejérdy Gergellyel, a Magyar Külügyi Intézet munkatársával.