Csehország

Visszatér a rendszerváltás utáni belpolitikai helyzet?

PR, 2012. április 28., szombat 10:42, frissítve: szombat 11:35
Bár nincs biztos többsége a Petr Necas vezette cseh kormánynak az alsóházban, a kabinet nem is népszerű, de mindezek ellenére legitim – állítja a Mladá Fronta Dnes című prágai liberális napilap szombati kommentárjában annak kapcsán, hogy a kormány pénteken túlélte az alsóházi bizalmi szavazást.

A cseh kabinet nem kíván változtatni politikáján az eddigi hárompárti kormánykoalíció szétesése után sem – közölte a miniszterelnök pénteken a prágai alsóházban, rendkívüli bizalmi szavazást kérve a testülettől. A kormány annak következtében kényszerült erre a lépésre, hogy a múlt héten kettészakadt a legkisebb koalíciós párt, a Közügyek (VV).

Necas kedden kijelentette: nem tárgyalnak a Közügyekkel, mivel felmondták a koalíciós szerződést. Az ODS, a TOP 09 és a Közügyek elnökei vasárnap este egyeztek meg abban, hogy pénteki hatállyal felmondják a koalíciós szerződést. A részletekről a pártok vezetőinek keddi tanácskozásán kellett volna dönteni.

Az újság rámutat: nem szép játék az, amit a mai cseh kormány bemutat, és számos intézkedése vitatható. A szociáldemokrata ellenzéknek azonban nincsenek jobb megoldási javaslatai, s Petr Necas miniszterelnök politikájának bírálata inkább a demagógián, semmint a reális tényeken alapul.

„A kormány nem népszerű. A demokráciában ez azonban nem jelenti azt, hogy nem jó” – jegyzi meg a lap. „Bár meglehet, hogy Necas nem rokonszenves nekünk, az üzletek árai túl magasnak tűnhetnek, s a szívünkkel és érzelmeinkkel lemondatnánk a kormányt, eszünkkel azonban támogatnunk kellene” – véli kommentárjában az újság.

A Mladá Fronta Dnes egy másik összeállításában a Necas-kormány jövőbeni lehetőségeit elemzi. Arra a következtetésre jut, hogy a meggyengült kormánynak nehéz lesz keresztülvinnie az egyházi kárpótlást, illetve megemelni az áfát.

A konzervatív Lidové Noviny szerint a szokatlanul nagy többség után a mai szerény kormánytöbbség „a stabilitás és a zsarolhatóság szempontjából” visszatérés a rendszerváltás utáni szokásos csehországi belpolitikai helyzethez. Ez a kormány semmivel sem jobb vagy rosszabb, mint voltak a korábbi kormányok – állítja az újság.

A Necas-kormány helyzete ugyan ingatag, de számolni kell azzal, hogy egy ideig még biztosan hatalmon marad. Pozícióját azonban csak azoknak köszönheti, akik a választási időszak kellős közepén elhagyták azt a pártot, amelynek listáján a parlamentbe kerültek – mutatott rá a baloldali Právo.

Forrás: MTI
Vezércikk
Teljes foglalkoztatás?
Erdősi Csaba
A magyar növekedést aligha a teljes foglalkoztatás elérése fogja felgyorsítani.
  •  8
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása