Ajánló

Egyhetes fesztivállal köszöntik Kurtág Györgyöt

MaPet, 2016. február 14., 16:00
A világhírű magyar zeneszerző, Kurtág György kilencvenéves. Három budapesti koncerthelyszínen is ünneplik.

Kurtág György maga a zene – írja az idén kilencvenéves komponistát köszöntő esszéjében Steven Isserlis csellóművész. Nagy szavak, ám ennél velősebben aligha jellemezhető a magyar zeneszerző összehasonlíthatatlan és besorolhatatlan művészete.

Isserlis szerint a zene lassan, ellenállhatatlanul árad Kurtág lénye legmélyéről, és „valami egészen kivételes, mindent elárasztó intenzitással tör a felszínre”. Farkas Zoltán zenetörténész sem fukarkodik a dicsérő szavakkal. Szerinte „ma Kurtág György a zenei világ egyik csodája”. Nem túlzás, ha belegondolunk, hogy a világ egyik legjelentősebb kortárs komponistája kilencvenévesen gőzerővel dolgozik első operáján: a milánói Scala felkérésére Samuel Beckett Végjáték (A játszma vége) című darabját fordítja le a zene nyelvére. „Lehet, hogy meghalok, mielőtt befejezem, de az utolsó percemig Beckett interpretálója akarok lenni” – fogalmazott tavaly az akkor már ötödik éve készülő operáról.

Pályatársai és tanítványai Kurtág 80. és 85. születésnapján is koncertekkel tisztelegtek életműve előtt, ám a vasárnap kezdődő és február 21-ig tartó fesztivál méretében jóval túlnő a korábbiakon. A szervező Budapest Music Center (BMC) tájékoztatása szerint a Kurtág 90 programsorozat hatalmas ívet jár be a szerző szóló- és kamaradarabjaitól a kórusműveken át a nagyzenekari kompozíciókig.

Vasárnap a BMC koncerttermében a Kurtág-tanítvány Eötvös Péter vezényli az UMZE Kamaraegyüttest, elhangzik egyebek között a Vékony Ildikó cimbalomművész emlékére írt Szálkák. Másnap ugyanitt Zongoristák köré címmel csendülnek fel a szerző művei Csalog Gábor és Kemenes András zongoraművészek, Szalai András cimbalomművész és a Ludium együttes főszereplésével.

Kedden Kurtág magyar pályatársainak műveit vezényli Rácz Zoltán az UMZE élén, Antal Mátyás másnap a Nemzeti Énekkart dirigálja a Játékok című hangversenyen. A fesztivál legkülönlegesebb programjának a Kocsis Zoli hangjegyfüzete című csütörtöki esemény ígérkezik a BMC koncerttermében, ahol zenei kíséret mellett bemutatják Kurtág Kocsis Zoltán számára 32 éven át papírra vetett kéziratos hangjegyfüzetét, amelyet hasonmás kiadásban meg is jelentetnek.

A fesztivál központi eseménye Kurtág György születésnapján, február 19-én, pénteken lesz a Zeneakadémián, ahol a zeneszerző egykori tanítványa, Keller András vezényletével a Concerto Budapest játszik. Közreműködik a Szent Efrém Férfikar, Pierre-Laurent Aimard és Tamara Stefanovich zongoraművészek, Louise Hopkins csellóművész és ifj. Kurtág György. A műsorban elhangzik a közelmúltban elhunyt Pierre Boulez-nak ajánlott Kurtág-mű, valamint a komponistának fiával és Olivier Cuendet-vel közösen szerzett alkotása is.

Szintén Aimard és Keller közreműködésével másnap a Kafka-töredékeket, az egyik legismertebb Kurtág-kompozíciót adják elő a Müpa Fesztivál Színházában. Itt vetítik le a zeneszerző unokája, Kurtág Judit fotóművész házi videóiból összeállított dokumentumfilmet, amely a zeneszerző családi életébe enged bepillantást.

S végül, de nem utolsósorban: Kurtág György több évtized után Párizsból hazaköltözött Budapestre. Feleségével, Kurtág Mártával a BMC-ben lakik.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása