MMA

Liszt Ferenc dedikált portréképe a Pesti Vigadóban

MTI, 2016. január 25., hétfő 20:37, frissítve: kedd 07:23
Liszt Ferenc saját kézjegyével ellátott portréfotóját mutatták be hétfőn a Pesti Vigadóban a 150 éves a Vigadó című programsorozat zárásaként; a fényképet a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) nemzetközi aukción vásárolta meg.

Az MMA titkársága nemzetközi aukción vásárolta meg 3800 euróért (1,2 millió forintért) a felvételt, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fotótárában helyeznek letétbe. A Liszt Ferencről 1873 tavaszán Bécsben készített portré nagyított másolata a Vigadóban látható majd – mondta Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára a hétfői sajtóeseményen Budapesten.

A főtitkár kiemelte: a Pesti Vigadó története elválaszthatatlan Liszt Ferenctől, mivel a zeneszerző számos alkalommal adott koncertet az épületben. Szőnyiné Szerző Katalin zenetörténész hangsúlyozta: a Pesti Vigadó Liszt-emlékhely, mivel a zeneszerző 1865 és 1885 között több mint 30 alkalommal lépett fel itt dirigensként és zongoraművészként, emellett több mint 100 alkalommal volt jelen egy-egy barátja, növendéke, nagy zenei kortársa koncertjén.

A 150 éves a Vigadó programsorozatról szólva Molnárné Szunyi Barbara, a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a rendezvénysorozat ideje alatt és az ahhoz szorosan kapcsolódó eseményekre több mint hétezren látogattak el, a 2015. január 22-i nyílt napon kétezren tekintették meg az épületet.

Az ügyvezető hozzáfűzte: az idén is tartanak majd nyílt napokat, egyet tavasszal, egyet pedig az őszi időszakban. A Vigadóban rendezett tavalyi programok közül kiemelte Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendája című oratóriuma ősbemutatójának 150. évfordulóját, amely során az eredeti mű rekonstruálására tettek kísérletet.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása