Gustave Moreau-tól a kortárs művekig

Andor Anna
2009. 05. 02. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gustave Moreau-tól, a XIX. század enigmatikus mesterétől De Chiricón, a metafizikus festészet atyján át a kortárs magyar művészetig – ennek az ívnek a mentén rendeződnek el az Új Művészet legújabb, áprilisi számának írásai, ha a művészettörténet nagy folyamatai felől vizsgáljuk az öszszeállítást. Művészetföldrajzi szempontból is tág a kör, hiszen Madrid, Róma, Bécs és Vilnius egyaránt izgalmas megírnivalót kínált a lap szerzőinek. A spanyol főváros adott helyet a modern és kortárs műkereskedelem egyik rangos fórumának, az Arcónak, a római Galleria d’Arte Moderna adott helyet a De Chirico-tárlatnak, Bécsben a Museum für Angewandte Kunstban rendezték meg a kortárs szobrászat egyik legismertebb alakja, az indiai származású Anish Kapoor Shoting in the Corner című látványos kiállítását, míg a „vilniusi szcéna” 2000 után több új generáció friss műveivel kelti fel az érdeklődést maga iránt.
Az egyik kiemelkedő színvonalú budapesti kiállítás is Európa északi részének kortárs művészetével foglalkozik, a kortárs finn alkotókkal, akiknek tárlatát Sarkvidéki hisztéria címmel rendezték meg a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban. Nemzetközi kiállítógárda jelent meg az Iparművészeti Múzeum Ahogy a varrócérna kerüli a gombot című tárlatán, de az A22 Galéria kiállításán is, amely a kortárs kinetikus művészet terméséből válogatott, a londoni Kinetikus Múzeummal együttműködve. A legrangosabb tavaszi budapesti tárlatok egyikéről, a Szépművészeti Múzeum Gustave Moreau-tárlatáról két írás is olvasható a legújabb folyóiratszámban: az egyik a romantika agóniája, a másik a szimbolizmus felől közelíti meg az életművet, amely sehová sem sorolható be, miközben több huszadik századi stílus, illetve kimagasló jelentőségű alkotó számára szolgált alapvető hivatkozási pontként.

Megújult arculat. A Pécsi Galériában látják vendégül ma délután öt órakor az Új Művészet szerkesztőségét. A jelenlévők megismerkedhetnek a lap új arculatával, a kedvezményes előfizetési akciókkal, Sinkovits Péter Szabadság a rendben című új könyvével, majd kötetlenül beszélgethetnek a lap főszerkesztőjével és szerkesztőivel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.