Az alvilágig érhettek a fővárosi számlagyár kulcsfigurájának kapcsolatai

Hamarosan súlyos testi sértés kísérlete miatt ülhet a vádlottak padjára a Lánchíd milliárdos túlárazásával összefüggő fővárosi számlagyár főszereplője, akit azzal vádolnak, hogy összeverette egyik haragosát. A támadók igazi alvilági nehézfiúk voltak, ráadásul egyiküket korábban a hírhedt „kötözős” rablóbanda tagjaként azonosították a hatóságok.

2024. 04. 30. 5:57
A letartóztatás (Forrás: NAV)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem akármilyen ügyben kezdődhet meg a Városházáig érő fővárosi számlagyár kulcsszereplőjének egyik büntetőpere. Az események egészen 2020-ig nyúlnak vissza, amikor azért gyanúsította meg Vig Mór praxisától eltiltott ügyvédet a hatóság, mert egy elmérgesedett vita után verőlegényeket küldött felesége volt kedvesére.  

A két elkövetőt gyorsan megtalálták a rendőrök, és mindkettőjüket gyanúsítottként hallgatták ki súlyos testi sértés kísérlete miatt. Viget a bűncselekmény megbízójaként azonosították, és felbujtás gyanújával őt is kihallgatták a nyomozók. Az eljárást végül idővel megszüntették, mert a hatóság szerint kétséget kizáróan nem lehetett bizonyítani, hogy az érintetteknek közük lenne a bűncselekményhez.

Az áldozat ebbe nem volt hajlandó beletörődni és pótmagánvádat terjesztett elő, amit a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) befogadott, a tárgyalás pedig rövidesen kezdetét veszi

 

Hajszálon múlott a tragédia

Megjegyezzük, a birtokunkba jutott iratok szerint csak a szerencsén múlott, hogy a férfi a verés következtében nem szenvedett súlyos, maradandó sérüléseket. Már csak azért is, mert viperával támadták meg: a sértett a fején, a karján és a lábán is komoly sérüléseket szenvedett. Fontos körülmény, hogy mindkét támadó jól ismert az éjszakában, egyikük pár éve a „kötözős” rablóbanda tagjaként fogott el a rendőrség: a 2010-ben kezdődött és hét éven át tartó „kötözős” rablássorozat országszerte több települést érintett, fővárosi, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, valamint Baranya vármegyében hasonló módszerrel elkövetett bűnesetek kerültek górcső alá. 

 

Veretes bűnlajstrom

A Magyar Nemzet által megismert hatósági dokumentumok szerint Vig haragosának másik támadója is igazi nehézfiú, és szintén ismert személy az éjszakában. Ráadásul a múltban rengeteg bűncselekményt írtak a férfi számlájára: zsarolás, lopás, kényszerítés, rongálás, súlyos testi sértés, emberölés előkészülete, lőfegyverrel való visszaélés, vesztegetés, csalás. Mindezekért a nehézfiú korábban hosszú börtönéveket kapott.

 

Fővárosi számlagyár

Persze mindez, valamint több más, Vighez köthető cselekmény csak azután került reflektorfénybe, hogy az exügyvédet tavaly novemberben egy adóhatósági razzia után őrizetbe vették, majd letartóztatták. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával indított vizsgálatot. Vig a gyanú szerint egy hatalmas méreteket öltő számlagyárat működtetett, amely az adócsökkentés érdekében több száz millió forint összegben fogadott be valótlan tartalmú számlákat.  

Ezzel a botránnyal összefüggésben egy Hegedüs Dániel nevű ügyvédnél és a Lánchíd túlárazott felújítását is végző A-Híd Zrt.-nél is házkutatást tartott a NAV. Ne feledjük, Karácsonyék a 2019-es hatalomváltás után érthetetlen módon új közbeszerzést írtak ki a hídfelújításra. Ezek után a győztes A-Híd ötmilliárddal drágább ajánlattal nyert, mint amennyiért az előző városvezetés alatt végezte volna el a munkát. Hozzátesszük: Bajnai egyik bizalmasa egy hangfelvétel-leirat szerint arról beszélt, hogy a drágulás oka korrupció volt, hiszen jelentős összegek kerültek a projektből baloldali politikusok zsebébe. 

 

Készpénzzé változott a közpénz

Később az is napvilágot látott, hogy az A-Híd közel másfél milliárd forintot utalt 2020 novembere és 2022 júliusa között Vig Mór cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. 

Ebből a hatalmas összegből a médiában megjelent információk szerint továbbutaltak 900 millió forintot Vig magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról. Vig Mórt 2022 januárjában egy jogerős ítélete miatt eltiltották az ügyvédi hivatás gyakorlásától, emiatt stratégiát kellett váltani. Ezután vonták be a már említett Hegedüs ügyvédet az ügyletekbe, aki a saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft.-hez érkező maradék összeget, majd onnan mintegy ötszázmillió forintot felvett készpénzben. Mindezeket az információkat a Kehi nemrég nyilvánosságra hozott részjelentése is megerősítette.  

 

A Városháza lehetett a korrupciós pénzek végállomása

A fővárosi számlagyárügy azután vett újabb fordulatot, hogy Budai Gyulánál jelentkezett egy titokzatos informátor, aki lerántotta a leplet a baloldal egyik legnagyobb korrupciós botrányáról. Az ismeretlen levélíró azt állította, hogy Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontnál található biztonsági cég irodájába járt „elszámolni” a Lánchíd-beruházásból kiszivattyúzott, majd készpénzben felvett összegekkel. Az „elszámolás” a levélíró szerint a vállalkozás vezetője és a jogász között zajlott. 

Ebből egyértelműen az következik, hogy az A-Híd Zrt. által az exügyvédnek átutalt másfél milliárd forint itt cserélhetett gazdát. Budai szerint ráadásul a biztonsági cég kapcsolatban áll a felújítást végző A-Híd Zrt.-vel, illetve a levélíró úgy tudja: a hídpénzből jelentős összegek kerültek a fővárosi baloldalhoz.

A megismert adatok alapján nem volt nehéz rájönni, hogy a biztonsági cég az Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft. A biztonsági vállalkozás egyik tulajdonosa Apáthy Zoltán Endre, az ő édesapja pedig nem más, mint Apáthy Endre, akinek a családi érdekeltségébe tartozik az A-Híd Zrt. 

Összegezve: amennyiben tehát igazak a bennfentes levélíró állításai, a Lánchíd-beruházásból „kimentett” pénzek az azt végző A-Híd tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza, ahonnan az összegek a levélíró szerint a budapesti Városházán landoltak. Az ügyben Budai Gyulafeljelentése alapján a rendőrség hivatali vesztegetés gyanújával rendelte el a nyomozást, amit végül átadott a számlagyárügyben már hónapok óta eljárást folytató NAV-nak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.