Nem sok örömünk lesz az időjárásban a pünkösdi hosszú hétvégén, hacsak nem vagyunk gazdák

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén: pénteken jelentős mennyiségű esőre és zivatarokra van kilátás, majd szombattól gomolyfelhős-napos idő várható. Pünkösdhétfőn azonban ismét többfelé alakulhat ki zápor, felhőszakadással kísért zivatar. A hőmérséklet csúcsértéke a hétvégén 24 fok körül várható. Bár sokaknak kellemetlenséget okozhat a sok csapadék, de lesz egy nem elhanyagolható pozitívum: a kiadós záporoknak köszönhetően enyhülni fog az aszály a következő egy hétben.

2024. 05. 16. 16:56
esernyő, eső, időjárás
Fotó: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök délután csak kevés helyen lehet a Dunántúlon gyenge csapadék, majd estétől délnyugat felől hidegfront vastag felhőzete és kiterjedt csapadékzónája érkezik esővel, záporral, zivatarral – közölte a HungaroMet. A csapadékzóna éjszaka elhalad északkelet felé, de mögötte hajnalban délnyugaton már elkezd szakadozni, csökkenni a felhőzet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 14 fok között várható.

Pénteken a vastag, összefüggő felhőzet északkelet felé halad, és este már csak az északkeleti vidékeken okoz borult időt. Mögötte erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, majd estére a Dunántúl nagy részén kiderül az ég.  A frontális csapadékzóna – esővel, záporral, zivatarral – estig északkelet felé elhagyja az országot, mögötte átmeneti szünetet követően egyre többfelé pattannak ki záporok, akár hevesebb zivatarok, de a Délnyugat-Dunántúlon már csak kis eséllyel lehet csapadék. 

Pénteki időjárás (Forrás: HungaroMet)

Területi átlagban jelentős, lokálisan akár több 10 milliméter csapadék is eshet. A helyenként erős délkeleti, déli, majd délnyugati szél zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan csapadékos északkeleti tájakon 15-20, másutt 21-27 fok között várható.

Szombaton gomolyfelhős, napos idő várható, és az ország északi felén helyenként fordulhat elő zápor, esetleg zivatar. A délnyugati szél helyenként megélénkül, hajnalban 7–13 fokra, a délutáni órákban 23–28 fokra érdemes számítani.

Szombati időjárás (Forrás: HungaroMet)

Pünkösdvasárnap a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütésre van kilátás, de délután határozottabban megnövekszik a fátyolfelhőzet és szórványosan – kisebb számban és eséllyel a nyugati megyékben – alakulhat ki zápor, zivatar. A délies szél helyenként megélénkül. Hajnalban általában 10–17 fok, délután 23–29 fok várható.

Vasárnapi időjárás (Forrás: HungaroMet)

Pünkösdhétfőn erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és több helyen alakulhat ki zápor, felhőszakadással kísért zivatar. A délkeleti, déli szelet élénk lökések kísérik. A minimum-hőmérséklet 10–17 fok, a maximum 20–27 fok között fog alakulni.

Hétfői időjárás (Forrás: HungaroMet)

 

Enyhülni fog az aszály

A HungaroMet felhívta arra is a figyelmet, hogy  a következő egy hétben a kiadós záporoknak köszönhetően enyhülni fog az aszály. A talaj felszín közeli rétege a délnyugati országrész és a Szamosköz, Krasznaköz kivételével már rendkívül száraz, sokfelé a növények számára hasznosítható nedvességmennyiség kevesebb mint 30 százalékát tartalmazza, és a középső talajréteg is sokat veszített nedvességtartalmából az elmúlt egy héten.

A fél méternél mélyebb rétegek azonban továbbra is őrzik a tél első felében szerzett nedvességtartalmukat, ami jó tartalékot jelenthet egy esetleges nyári aszály során.

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál, a kalászosok virágoznak, az őszi káposztarepce a magképződés fázisában jár. A kalászosok és a repce a legtöbb helyen még kielégítő mennyiségű nedvességet talál a talajban, de az optimális fejlődéshez az eddiginél jóval több csapadékra lenne szüksége. A még sekélyen gyökerező napraforgó és kukorica az ország nagy részén aszályos körülmények közt fejlődik. A korai gyümölcsök, a szamóca és a cseresznye éréséhez jól jött a napos idő, de a szemek növekedéséhez itt is több nedvesség kellett volna.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.