Zelenszkij megköszönte a támogatást, majd belerúgott egy nagyot az EU-ba

Hálás az eddigi támogatásért, de megalázó, hogy Európa csak annyit adott, amennyit – így lehetne összefoglalni Volodimir Zelenszkij mondandóját az uniós csúcson.

2024. 03. 21. 19:09
ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (MTI/EPA/Malton Dibra)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke videókapcsolaton keresztül bejelentkezett az EU-csúcsra. – Most már tisztában kell lennünk közös európai célunkkal. Ez ugyanaz, mint a kezdetektől fogva. Putyin rendszerének veszítenie kell az Ukrajna elleni háborúban – kezdte beszédét az uniós tagállamok vezetői előtt. 

Bár felszólalásában többször is háláját fejezte ki az eddigi uniós támogatásokért, nem volt rest belerúgni egy nagyot az Európai Tanácsba.

Sajnos a frontvonalon lévő tüzérség állapota megalázó Európa számára abban az értelemben, hogy Európa többet tudna nyújtani. És ezt most kell bebizonyítani

– vélekedett Zelenszkij, aki köszönetnyilvánítás közben próbált nyomást gyakorolni az uniós állam- és kormányfőkre.

 

Ukrajna fél, hogy elveszti a gabonabizniszt

– A kereskedelem bármely vesztesége egy erőforrás elvesztése, amely megállítja Oroszországot – emelte ki az elnök, ami után elmondta, hogy az ukrán gabona fontos az EU déli részének. Mint ismert, Brüsszel a háború kirobbanását követően döntött arról, hogy átmenetileg felfüggeszti a háború sújtotta országból származó mezőgazdasági alapanyagok és feldolgozott élelmiszerek behozatalát korlátozó vámokat és mennyiségi kvótákat.

Ez a döntés egyre nagyobb elégedetlenséget szült az európai polgárok körében, aminek tüneteiként szolgálnak a futótűzként terjedő gazdatüntetések és a jobboldal megerősödését jósoló kutatások is.

Bizonyára az egyre nagyobb ellenállást észlelve igyekszik most az ukrán fél jelezni Európának, hogy ők továbbra is számítanak a gyümölcsöző gazdasági helyzet fennmaradására.

Egy különösen érzékeny kérdést is sürgetett Zelenszkij

Az EU-csúcs egyik vitatott kérdése, hogy a befagyasztott orosz vagyon hozamát fordítsák Ukrajna megsegítésére.

Idén orosz eszközöket kell felhasználnunk az élet védelmére és helyreállítására Ukrajnában, amelyet az agresszor tönkretesz. Ez csak akkor igazságos, ha az orosz vagyonból származó nyereség és maguk az eszközök is Ukrajna újjáépítését szolgálják az ellenségeskedések után, támogatják Ukrajnát, és részben fegyvereket vásárolnak belőle a terror megállítására

– mondta, de kérdéses, hogy nyitott fülekre talál-e kívánságaa, ugyanis a semleges országok számára ez problémás lehet.

Karl Nehammer osztrák kancellár kijelentette, hogy az olyan semleges országoknak, mint Ausztria, ha támogatják a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereség felhasználását, biztosítékra van szükségük arra vonatkozóan, hogy azt Ukrajna megsegítésére költik, nem pedig fegyverekre és lőszerekre. 

Eredetileg arról volt szó, hogy az újjáépítésbe kellene fektetni Ukrajnában

– fogalmazott Nehammer, majd hozzátette: ez továbbra is észszerű javaslatnak tűnik Ausztria számára.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (MTI/EPA/Malton Dibra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.