Ilaria Salis apja szerint fogva tartott lányától megvonják az EP-szavazás jogát

A szélsőbaloldali aktivista nőt azzal vádolják, hogy társaival Budapesten utcai támadásokban vett részt, több esetben súlyos testi sérülést okozva.

2024. 05. 13. 19:48
Ilaria Salis olasz szélsőbaloldali aktivista. Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb jogsértésnek számít, hogy a Magyarországon fogva tartott olasz Ilaria Salis nem szavazhat a budapesti börtönben a júniusi európai parlamenti választásokon, amelyeken az olasz baloldal jelöltjeként viszont indul – hangoztatta a nő apja, Roberto Salis hétfőn.

Roberto Salis kijelentései szerint lánya jelezte, hogy szavazási jogával kíván élni az EP-választásokon. A budapesti Gyorskocsi utcai börtönben azonban azt a választ kapta, hogy mivel külföldi állampolgár, nem tudják neki biztosítani a szavazás lehetőségét.

A tizenöt hónapja előzetes letartóztatásban levő nő Olaszország budapesti nagykövetét értesítette, megoldást sürgetve.

„Az emberi jogok világos megsértése zajlik, amelyre az olasz kormánynak kell megoldást találnia” – hangoztatta a nő apja, Roberto Salis.

Felhívását támogatja a Zöldek és az Olasz Baloldal Szövetsége (AVS), amely Ilaria Salist listavezetőként jelölte a politikai formáció északnyugat-olaszországi választási körzeteiben. Az AVS közlése szerint az Olasz Baloldal (SI) vezetője, Nicola Fratoianni kedden, a Zöldek főtitkára, Angelo Bonelli jövő hétfőn látogatja meg Ilaria Salist a budapesti börtönben.

A bíróság március 28-án elvetette a védelem kérelmét azzal kapcsolatban, hogy a nő börtön helyett budapesti házi őrizetben tölthesse az előzetes letartóztatás idejét. 

Salis ügyvédei fellebbeztek, erre kedden születik döntés.

A szélsőbaloldali aktivista nőt azzal vádolják, hogy társaival Budapesten utcai támadásokban vett részt, több esetben súlyos testi sérülést okozva.

Borítókép: Ilaria Salis olasz szélsőbaloldali aktivista (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.