Miért nem tudták megakadályozni a Robert Fico elleni támadást? – Szakértőt kérdeztünk

Súlyos, de stabil Robert Fico állapota. A szlovák miniszterelnököt szerda délután támadták meg: a 71 éves Juraj Cintula állítása szerint azért lőtt rá többször a kormányfőre, mert nem értett egyet a politikájával. De vajon hol voltak Fico testőrei és mi lesz velük egy ilyen eset után? – erről kérdeztük Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértőt.

2024. 05. 16. 14:07
Fico szlovák miniszterelnököt menekítik
Fico szlovák miniszterelnököt menekítik Forrás: Közösségi média
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Temérdek fotó és videófelvétel lepte el a közösségi oldalakat az elmúlt közel 24 órában, melyeken a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni támadás egyes jelenetei láthatók: az egyik felvételen a többször meglőtt kormányfőt éppen elszállítják, egy másikon pedig elkapják a tettest. A 71 éves, lévai Juraj Cintula volt az, aki fegyvert ragadott és lelőtte Ficót. Vallomásában elismerte tettét, a szlovák író azzal indokolta a támadást, hogy nem értett egyet a kormány politikájával. De hol voltak ekkor a miniszterelnök testőrei? – erre a kérdésre kerestük a választ.

A Magyar Nemzettel Georg Spöttle osztotta meg gondolatait, aki a támadás óta végignézte és kielemezte a megjelent videófelvételeket.

A biztonságpolitikai szakértő szerint probléma a kordon volt, melynek egyik oldalán a testőrök álltak Robert Ficóval, akik a kordon miatt nem tudtak elég gyorsan reagálni.

– Egy ilyen lövés nagyon gyorsan történik. Öt lövést durván három másodperc alatt le lehet adni, ha valaki gyakorlott – mutatott rá. Kiemelte, személyes jelenlét nélkül nem igazán lehet megmondani, mennyire hibáztak a biztonsági szolgálatatok, melynek tagjai egyébként odafigyeltek a miniszterelnökre, végig mellette voltak: akkor is, amikor megérkezett a kormányülésre, és akkor is, amikor kiszállt az autóból.

Spöttle rámutatott azonban arra is, hogy a kordon túloldalán már sem renderők, sem más biztonsági személyzet nem tartózkodott, akik meg tudták volna akadályozni Cintula támadását – akár úgy, hogy észreveszik a fegyvert és kiütik a kezéből, vagy a támadót lefogják, vagy akár kiáltással figyelmeztetik Ficót és testőreit. A szakértő példaként Barack Obama németországi látogatását idézte fel, amikor Angela Merkel volt kancellár fogadta az Egyesült Államok akkori elnökét. Elmondta, akkor voltak úgynevezett stabilizátorok a civilek között, például a kordon mögötti első sor civil ruhás rendőrökből és a rendőrtiszti főiskola hallgatóiból állt, akiknek feladata a megfigyelés volt, miközben a tömeggel együtt mozogtak.

Figyelték, valaki nem vesz-e elő fegyvert, veszélyes tárgyat, melyet megpróbál ráfogni például Angela Merkelre

– magyarázta.

Spöttle, Georg
Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő. Fotó: Szigetváry Zsolt/ MTI

Fico szerdai programja azonban korántsem volt ekkora esemény, hogy stabilizátorokat rendeltek volna ki – mutatott rá Spöttle. Szerdán Nyitrabányán tartózkodott a miniszterelnök, a városban kormányülést tartottak.

A szakértő szerint a titkosszolgálatnak valószínűleg nem voltak információ arra vonatkozóan, hogy veszély fenyegetné Ficót, csütörtök délelőtt azonban már arra hívta fel a figyelmet a TVnoviny szlovák televíziós csatorna, hogy Cintula április 24-én az Alsókorompán (Dolna Krupa) megtartott kormányülésen is megjelent, akkor más tüntetőkkel együtt olyan jelszavakat kiabált, mint „Éljen Ukrajna!”, „Árulók!”, „Elég volt Ficóból!”.

Spöttle szerint egy magányos, balliberális nézeteket valló elkövetőről van szó, aki gyűlölet-bűncselekményt követett el politikai motivációval.

A szakértőt arról is kérdeztük, egy ilyen eset után mi várható a biztonsági emberek esetében. Spöttle elmondta, ahogy Magyarországon, úgy Szlovákiában is a rendőrség adja a politikusok védelmét, ennek értelmében tehát a rendőrség részvételével indítanak vizsgálatot, melynek idejére felfüggesztik az érintetteket. A vizsgálat magába foglalja a meglévő videófelvételek kielemzését, valamint a szemtanúk kikérdezését. A szakértő saját esetét idézte fel: volt olyan vizsgálata, mely másfél évig is eltartott. Amikor pedig majd lezárják az ügyet, akkor döntenek arról, hogy Fico személyzetének tagjai hibáztak-e, és ezért el kell-e őket marasztalni. Spöttle arról is beszélt, egy ilyen esetet oktatóanyagként is felhasználhatnak a későbbekben.

Borítókép: Fico szlovák miniszterelnököt menekítik (Forrás: Közösségi média)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.