Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Rádióhullámokkal működő fegyverrendszert fejleszt a brit kormány

Rádióhullámokkal működő védelmi fegyverrendszer fejlesztéséről számolt be csütörtökön a brit kormány.

Forrás: MTI2024. 05. 16. 6:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A londoni védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a rádiófrekvenciás irányított energiafegyver (Radio Frequency Directed Energy Weapon, RFDEW) nevű rendszer képes lesz számos ellenséges eszköztípus felderítésére, nyomon követésére és támadására szárazföldön, tengeren és a levegőben egyaránt.

Az új energiafegyver hatótávolsága kezdetben egy kilométerig terjed, de már folyik az ennek növelését célzó további fejlesztési munka.

A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az RFDEW-fegyverrendszer rádióhullámok kisugárzásával károsítja ellenséges járművek kritikus fontosságú elektronikai részegységeit, e járművek elakadását, illetve a célba vett légi eszközök lezuhanását okozva.

Az új rendszer egy-egy bevetése mindössze tíz pennybe (45 forintba) kerül, így az RFDEW jelentős költséghatékonyságú alternatívája lesz a rakéták alkalmazására alapuló hagyományos légvédelmi rendszereknek − áll a londoni védelmi tárca csütörtöki ismertetésében.

A minisztériumi tájékoztatás szerint az energiafegyvert egyidejűleg egész drónrajok ellen be lehet vetni, és a magas fokú automatizáltság eredményeként az RFDEW-rendszer működtetéséhez egy ember is elég.

A tárca szerint az RFDEW-technológiát számos katonai járműtípusra fel lehet szerelni, és a fegyverrendszer mobil energiaforrásról lesz működtethető.

A brit védelmi minisztérium a minap arról számolt be, hogy még ebben az évtizedben légi támadóeszközök, mindenekelőtt drónok és rakéták elhárítására alkalmas lézerfegyverekkel is felszerelhetik a brit királyi haditengerészet hajóit.

A tájékoztatás szerint a DragonFire (Sárkánytűz) elnevezésű fegyverrendszert 2027-ben – a korábban kitűzött határidőnél öt évvel hamarabb – hadrendbe lehet állítani.

A védelmi tárca szerint az új lézerfegyver pontosságára jellemző, hogy egy kilométernyi távolságból eltalálható vele egy egyfontos pénzérme.

A DragonFire igen hatékony védelmet nyújt majd támadó rakéták és drónok ellen, és az ilyen fenyegetések elhárítására jelenleg használt rakéták egyenként több millió fontos ára helyett a lézerfegyver egy-egy bevetése tíz font (4600 forint) körüli költséggel jár – állt a brit védelmi minisztérium minapi tájékoztatásában.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.