Újabb képmutató húzás az amerikai elnöktől

Betiltja az Egyesült Államok a nukleáris fűtőanyag importját Oroszországból, a Biden-kormányzat így kíván további nyomást helyezni Vlagyimir Putyin orosz elnökre. A dúsított urán behozatalának tilalma kilencven nap múlva lép életbe.

2024. 05. 14. 10:29
Joe Biden amerikai elnök
Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aláírta Joe Biden amerikai elnök azt a törvényt, amely megtiltja az orosz dúsított urán importját az Egyesült Államokba – számol be róla a The Guardian brit napilap. A tilalom célja, hogy további nyomást gyakoroljon Vlagyimir Putyin orosz elnökre az orosz–ukrán háború miatt.

Joe Biden amerikai elnök
Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Matt Rourke)

A törvény értelmében a tilalom kilencven nap múlva lép életbe, azonban a szövetségi energiaügyi minisztérium szükség esetén felmentést adhat alóla egészen 2028-ig.

Oroszország a dúsított urán legnagyobb exportőre, az Egyesült Államok atomerőműveiben használt urán közel negyede onnan származik. Ennek tudható be, hogy míg az orosz olajra és földgázra az ukrajnai invázió után hamar szankciókat vezettek be, az urán esetében ezt mindeddig halogatták.

Az amerikai képmutatás egyik legszembetűnőbb példája, hogy tavaly az Egyesült Államok az orosz urán legnagyobb vásárlója volt, Kínát megelőzve, miután még növelte is importja mennyiségét, nem kevesebb mint 19 százalékkal.

Oroszország szerint az amerikai lépés újabb zavart okoz a nemzetközi gazdasági kapcsolatokban − mondta Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete újságírói kérdésre válaszolva. Antonov szerint „Washington nem rendelkezik elegendő nemzeti dúsító kapacitással, és ezzel saját gazdaságának árt. Ráadásul az Egyesült Államok pénzügyi veszteségei sokkal nagyobbak lesznek, mint Oroszországé. A helyi stratégák számára azonban az a legfontosabb, hogy kárt okozzanak hazánknak” − írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.