Világháborúra készen az oroszok

– Ha a nyugati országok a harctéren akarják megoldani az ukrán válságot, Moszkva készen áll erre – jelentette ki Szergej Lavrov megbízott külügyminiszter az orosz parlament felsőházának külügyi bizottságában hétfőn, a tisztségére való újrajelöléséről folytatott konzultáción.

Forrás: MTI2024. 05. 13. 13:51
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2024. március 21-én Moszkvában találkozik szerb kollégájával. (Fotó: Olga MALTSEVA / POOL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Joguk van erre. Ha a csatatéren akarják, akkor a csatatéren lesz (a döntés) – mondta a diplomata a RIA Novosztyi hírügynökség beszámolója szerint.
Szergej Lavrov a Svájcban Oroszország részvétele nélkül tartandó ukrajnai rendezési konferenciát – amelyen szerinte Moszkvának szóló ultimátumokat fognak megfogalmazni – egy „iskolás gyerek megrovásához" hasonlította, akit akkor hívnak be a tantestület elé, amikor már döntöttek a sorsáról.

Az orosz külügyminisztérium által 2024. április 22-én készített és közzétett képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában.  (Fotó: OROSZ KÜLÜGYMINISZTÉRIUM / AFP)
Az orosz külügyminisztérium által 2024. április 22-én készített és közzétett képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában.  (Fotó: Orosz külügyminisztérium/AFP)

Így nem lehet senkivel sem beszélni, nemhogy velünk

 – jelentette ki.
 Az ügyvezető és kijelölt külügyminiszter kifogásolta, hogy Svájcban kizárólag Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendezési képletéről fognak tárgyalni, holott több más elképzelés is létezik. Ezek közül a kínait nevezte a legátfogóbbnak.

Grigorij Karaszin, a parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy Lavrov meghallgatásán az orosz külpolitikai tevékenység legszélesebb spektrumát tekintették át. Egyebek között szóba került az ukrajnai válság és „annak a Nyugatnak a magatartása, amely nyíltan kijelentette, hogy Ukrajnának győznie kell a csatatéren” – tette hozzá.

A felsőház sajtószolgálata közölte, hogy a konzultációnak nem lesz nyilvános értékelése, tartalmát egy levél foglalja majd össze, amelyet a kamarai határozattal együtt megküldenek majd az orosz elnöknek. A jelölttel a konzultáció a kamara keddi plenáris ülésén folytatódik.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2024. március 21-én Moszkvában találkozik szerb kollégájával. (Fotó: Olga Maltseva/AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.