Egymilliárd forint a kávéházi cigányzene megőrzésére

Magyarország kormánya közel egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatással segíti ötszáz cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is. A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése.

Forrás: KIM2024. 04. 30. 10:17
A magyar cigányzene legismertebb képviselői, a 100 tagú cigányzenekar.
A magyar cigányzene legismertebb képviselői, a 100 tagú cigányzenekar. Fotó: Für Henrik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány összességében mintegy 15 milliárd forint értékű, a turizmus fejlesztését és versenyképességének erősítését célzó ágazati programot indított, ennek első eleme indul el most. A zenekarvezetők április 29-étől jelentkezhetnek a támogatásra. A magyar kávéházi és hagyományos éttermi cigányzene olyan unikális, vendégélményt növelő turisztikai eszköz, amelynek megőrzése és támogatása kiemelt jelentőséggel bír a hazai turizmus számára. Ezt felismerve javasolta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a kormány számára a 2018-ban elindított Muzsikáló Magyarország program folytatását.

A hagyományos cigányzene gyakran apáról fiúra száll a muzsikuscsaládokban.
A hagyományos cigányzene gyakran apáról fiúra száll a muzsikuscsaládokban (Fotó: Szendi Péter)

Az idei összesen egymilliárd forint értékű Muzsikáló Magyarország 2024 program közel ötszáz cigányzenész négyhavi vendéglátóhelyen történő zenélését teszi lehetővé. 

Ez idő alatt hetente négy nap, naponta három órán keresztül játszanak a támogatott zenekarok a program során általuk választott vendéglátó üzletekben.

„A vissza nem térítendő támogatással a kormány lényegében átvállalja az éttermi élőzene árát. Bízunk abban, hogy számos vendéglátó üzlet él a Muzsikáló Magyarország 2024 kínálta lehetőséggel, hiszen egy zenekar játéka nem csak az utcáról képes becsalogatni a vendégeket, de olyan élményt nyújt, amelyet örömmel osztanak meg rokonaikkal, barátaikkal is a vendégek. Az élő cigányzene így sikeresen növeli a vendéglátó üzletek vonzerejét. A programmal így egyaránt nyernek a muzsikusok, a programban résztvevő vendéglátóhelyek, a vendégek és a hazai turizmus” – emelte ki Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke.

A pályázati felhívásra április 29-étől május 27-éig jelentkezhetnek a 4-6 fős, vonósokból, klarinétosból, cimbalmosból álló cigányzenekarok vezetői és – a vezető útján – a zenekarok tagjai.

A folyamat egyszerű és minimális adminisztrációval teljesíthető. A felmerülő kérdések esetén telefonos és e-mailes ügyfélszolgálat is segíti a zenészeket. Az MTÜ ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy érdemes mielőbb elindítani a jelentkezést, mert a keretösszeg kimerülése esetén a pályázatok elbírálását várhatóan felfüggesztik.

A Muzsikáló Magyarország 2024 részeként az MTÜ hagyományteremtő szándékkal Dankó Pista-emléknapot is szervez, amelyen a fővárosba érkező turisták által leglátogatottabb területeken, vendéglátó üzletekben és azok teraszain játszanak majd a támogatást elnyert zenekarok.

A Muzsikáló Magyarország 2024 programmal kapcsolatban további információk és a részletes pályázati kiírás elérhető a kisfaludyprogram.hu online oldalon. 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.