A Liverpool ugyanott tart, mint tavaly a katasztrofális január után

Földi Bence

Földi Bence

2018. január 23., kedd 12:40, frissítve: kedd 14:48

A Liverpool olyan, mint Robin Hood: elvesz a gazdagoktól, és odaadja a szegényeknek. Nagyjából így lehetne leírni azt, ami egy hét alatt történt Jürgen Klopp csapatával. Január 14-én elképesztő gólokat szerezve győzte le a listavezető, addig veretlen Manchester Cityt 4-3-ra. Akkor úgy látszott, hogy a Philippe Coutinhót elveszítő Vörösök nem torpannak meg, a gépezet robog tovább előre.

A City elleni győzelem azt jelentette, hogy 18 mérkőzés óta veretlen volt a ’Pool. Ráadásul hétfőn az utolsó helyen álló, a liga legrosszabb gólszerzési mutatójával bíró Swansea City otthonába látogatott, így joggal remélhettek sokgólos győzelmet a vendégek drukkerei. Ezzel szemben a Liverpool enerváltan focizott, lassan építgette támadásait, majd egy borzasztó védelmi bakit követően – amelyben kulcsszereplő volt a világ legdrágább hátvédjeként januárban megvásárolt Virgil van Dijk – hátrányba is került. Akárhogy próbálkozott is a Liverpool, még az egyenlítésre sem futotta, egyszerűen semmi nem jött össze – a meccs legvégén Firmino bólintása is csupán a kapufán csattant.

Sokat elárul a Swansea-ról, hogy a győzelem ellenére sem tudott elmozdulni az utolsó helyről, mindenesetre új edzőjével – Carlos Carvalhallal – remekül helytállt, megérdemelte a három pontot. A Swansea egyébként Klopp mumusa: már harmadszor kapott ki tőle a ’Pool edzőjeként, nincs még egy klub, amelytől ennyi vereséget gyűjtött volna a PL-ben. A Vörösök szempontjából borzasztó mérkőzés összefoglalója:

Mivel a mostani szezonban hosszú veretlenségi sorozata volt Jürgen Klopp együttesének, tavalyról pedig minden rajongónak megmaradt, milyen pocsék januárt futott az együttes, érdemes összehasonlítani, hogyan állt a Liverpool a szezon ezen szakaszában tavaly és most. Az eredmény elég meglepő: az előző szezont remekül kezdő csapatnak belefért a januári bukdácsolás, míg az idei idényben lassan felpörgő Vörösök szinte ugyanott állnak, mint tavaly. Íme, a Liverpool teljesítményének mutatói 24 forduló után tavaly és az idén:

 

Egy vereséget sikerült döntetlenné varázsolni az idei szezonban, kicsit jobb a gólarány, és nagyjából ennyi. Más kérdés, hogy az idei évad összességében mégis sokkal jobb, hiszen tavaly a Bajnokok Ligája mérkőzései okozta terhelés nélkül hozta össze az eredményt az együttes, míg az idén a BL-ben is jól szerepelt a Liverpool. Jürgen Klopp ráadásul a tavalyi szezonnal szemben jelentősen rotálja is a keretet.

Az Experimental 361 kutatása szerint a Swansea elleni mérkőzés előtti pillanatig a Liverpool sosem állt ki kétszer ugyanazzal a kezdővel az idei évadban, ráadásul Klopp átlagosan négy helyen változtatott a kezdőcsapatán hétről hétre.

Mindezek alapján könnyen előfordulhat, hogy végül jobb szezont fut a Liverpool, mint tavaly, főleg akkor, ha a csapat vezetősége rászánná magát, és költene még további fontmilliókat a Barcelonától Coutinhóért kapott összegből. A keret mélysége és minősége ugyanis hagy még némi kívánnivalót maga után.

A szerkesztő ajánlja

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.