Játszótéri tízparancsolat

Szabados Balázs

2012. március 28., szerda 16:42, frissítve: szerda 16:42

Itt a tavasz, hurrájuhé! Izabel végre ismét riogathatja a játszótéri pajtásokat, de sajnos kiderült, hogy ránk is képes a frászt hozni.

Télen nemcsak mi, hanem gyerkőcünk is kaparta a falat a nyomasztó bezártság miatt, ezért úgy vártuk már az első langyos hétvégét, mint busmanok az esős évszakot. Nem szeretnék senkit untatni az egyébként jól sikerült piknik részleteivel, viszont a játszótéren tapasztalt események arra ösztönöztek, hogy megírjam a kisgyerekes szülők játszótéri tízparancsolatát:

 

1. Másnaposan inkább ne menjünk játszótérre, mert szarul fogjuk érezni magunkat. Ittasan még nem próbáltam, lehet, hogy akkor vicces, de a többi szülővel meggyűlhet a bajunk.

2. A csemetét lehetőleg a szélnek háttal ültessük bele a homokozóba, mert így elkerülhetjük, hogy az amúgy vödörbe szánt homok a szájába és a szemébe kerüljön.

3. Csak olyan helyre engedjük felmászni, ahová felérünk, mert úgy tűnik, a kisgyerekekre is hat a gravitáció.

4. Kis- és nagydolgunkat is intézzük el indulás előtt, mert rajtunk sajnos nincs pelenka, és hótziher, hogy a játszótér 1000 méteres körzetében nem lesz működő toalett.

5. Próbáljunk a közelben lenni, mikor utódunk új gyerekkel találkozik, mert ez nagyjából olyan, mint a kutyasétáltatás, sosem lehet tudni, hogy a „szagminta” után nem egy nyakleves következik-e?!

6. Víz és ennivaló mindig legyen nálunk, patthelyzetek esetén életmentő lehet egy alma, amit a gyerek orra alá tolunk.

7. Babakocsi vagy kismotor is melegen ajánlott, ugyanis hiába hisszük azt, hogy porontyunk kibírja gyalog az oda-vissza utat, a játszón úgyis teljesen le fog fáradni (csakúgy mint a szülők), így rosszabb esetben kézben kell hazavinnünk.

8. Csak olyan szülővel keveredjünk hosszabb beszélgetésbe, akinél nem villog a vészjelző rendszerünk, különben tuti, hogy mindig ott lesz a játszótéren, és hülyeségekkel fog traktálni minket.

9. A játszótérre vitt játékok fogyóeszközök! Csak olyan dolgot vigyünk magunkkal, amit nem sajnálunk, ha eltűnik.

10. Gyereket nem lehet csak úgy pikpakk elvinni a játszótérről. Indulás előtt fél órával célszerű szólni neki, hogy nemsokára megyünk, és ezt 5 percenként ismételgetni, csakis ekkor van esélyünk rá, hogy sírás nélkül elhagyjuk a parkot. Ha mégis eltörik a mécses, akkor jól jöhet a nálunk lévő alma, banán, müzliszelet, de a vakmerőbbek csokit is bevethetnek...

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.