Újra kinyitott a Gellért Szálló

Két héttel a Szent Gellért téri nagy vízcsőtörés után tegnap újra kinyitott a Gellért Szálloda, miután hétfőn megérkezett az ÁNTSZ-től az üzemelési engedély. A hotel étterme ma reggeltől, míg az eszpresszó holnaptól áll újra a vendégek rendelkezésére. A Gellért fürdő szeptember 28-tól, szombattól várja újra vendégeit.

2002. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zwickl Péter, a Gellért Szálló igazgatója tegnap elmondta: szimbolikus jelentőségű, hogy éppen szeptember 24-én nyit ki újra a szálloda, hiszen 1918-ban is ezen a napon, Gellért napján kezdte meg működését.
Mint arról korábban beszámoltunk, szeptember 10-én a Kelenhegyi úton egy főnyomócső eltörött, a kiömlő víz pedig elöntötte a szálló pincéjét, alagsori és földszinti helyiségeit. Az épületbe közel egy órán keresztül ömlő víz jelentős károkat okozott a raktárakban, műhelyekben, valamint a pincében található gépekben, berendezésekben. A szálloda hallja, sörözője és harminc vendégszoba teljesen elázott, de személyi sérülés nem történt.
A két hétig tartó kényszerszünet alatt a hotel nem fogadott vendégeket, hiszen múlt csütörtökig még áram sem volt. A telefonhálózat üzemeltetéséhez, a takarításhoz és a biztonsági rendszer működtetéséhez szükséges energiát saját áramfejlesztőikből nyerték. A takarítás és a fertőtlenítés mostanra szinte teljesen befejeződött, ezt az ÁNTSZ tegnap kiadott üzemelési engedélye igazolja – mondta Zwickl Péter.
A károk felmérése jelenleg is tart: ez egyrészt a berendezési tárgyakban, helyiségekben, számítástechnikai eszközökben bekövetkezett veszteségből, másrészt a szálloda elmaradt hasznából tevődik össze – tudtuk meg az intézmény igazgatójától. Hozzátette: a Gellért egynapi árbevétel-kiesése – az év ezen szakaszában – megközelítően 8-10 millió forintot tesz ki. A hotelben keletkezett kár így valóban eléri a korábban jelzett több száz millió forintot.
A Gellért fürdő szeptember 28-án, szombaton nyitja meg kapuit – tájékoztatta lapunkat Mogyorósi Ferenc, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt. osztályvezetője. Az ÁNTSZ szakemberei péntek délelőtt tartanak helyszíni szemlét, és ha mindent rendben találnak, akkor szombaton már a vendégek rendelkezésére állnak a termálok és a medencék. A nappali kórház még körülbelül két hétig zárva tart, ugyanis itt még folyik a takarítás, és a kezelőgépek cseréje sem fejeződött be. Hozzátette: mivel a tervezett szeptember 30. helyett két nappal korábban nyitnak, ezért a forgalomkiesésből eredő veszteség kevesebb lesz a vártnál. Az anyagi kár így csaknem százmillió forint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.