Irsai Olivér száz pengője

2004. 10. 16. 17:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 4., Assisi Szent Ferenc napja évszázadok óta szüretkezdő nap volt, aztán következett október 9., az aznapi időből következtetni lehetett a téli időjárásra, aztán a következő fontos dátum október 15. (Teréz napja), amely hagyományosan a szüretkezdés napját jelentette az erdélyi borvidékeken és a Somlón, ugyanakkor Tokaj környékén csak október 28-án (Simon, Júda napja) láttak neki a fürtök begyűjtésének. A paraszti teendők rendje, hagyományai évszázados megfigyeléseken alapultak, s volt idő, amikor a földből élők számára törvény volt ezek betartása.
Csoma Zsigmond Borkalendáriuma agrár-kultúrtörténeti, néprajzi-kultúrantropológiai és egyben borászattörténeti útmutató, amely nemcsak a jeles napokat, az időjóslást, a szőlővédőszenteket és a hozzájuk kapcsolódó szokásokat veszi sorra, hanem kitér a hazai szőlőművelés történetére, sőt a kádármesterséggel összefüggő teendők bemutatására is.
A kötet legnagyobb részét maga a kalendárium teszi ki. A szerző újév napjától járja végig az esztendőt, bemutatva az egyes napokhoz kapcsolódó vallási szokásokat, továbbá az emberi élet fordulóihoz, a gazdasági élethez, valamint a társadalmi és jogszokásokhoz kapcsolódó hiedelmeket, ünnepeket, eseményeket. E kiváló kultúrtörténeti munkához gazdag bibliográfia kapcsolódik.
Ki gondolta volna, hogy a kövidinka a Bánátból, az ezerjó a Felső-Duna mentéről terjedt el, a kadarkát a török elől menekülő délszlávok hozták be, az Irsai Olivér pedig úgy keletkezett, hogy a szegedi borkereskedő 100 pengőt fizetett Kocsis Pál nemesítőnek, hogy a fajtát róla nevezze el. A magyar borhagyományokról szóló másik kötet a tudományos munka és a népszerű ismeretterjesztés határmezsgyéjén haladva, kilenc szerző tanulmányának felvonultatásával mutatja be például Tokaj-Hegyalja fénykorát, a borivási szokások kialakulását, az aszút, a bikavért, a híres hazai díszhordókat… és még sok minden mást, amit talán illene tudnunk a magyar borkultúráról.
(Csoma Zsigmond: Magyar történeti borkalendárium – örök időkre. Mezőgazda Kiadó, Bp., 2004. Ármegjelölés nélkül; Magyar borhagyományok, borivási szokások. Válogatott írások a magyar borkultúráról. Szerkesztette: Lelkes Lajos. Mezőgazda Kiadó, Bp., 2004. Ármegjelölés nélkül)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.