Matrica a szélvédőn

2009. 12. 10. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mesterházyval most azt akarják eljátszatni, mint Bajnaival. Hogy ő az új ember. A homo novus, aki fiatalos, energikus – és nem terhelik az elődök baklövései. A szocik nincsenek puszipajtási nexusban a valósággal. Hisz a volt ISM-államtitkár úgy rá van tapadva a Gyurcsány-kurzusra, mint matrica a szélvédőre


Nem tudnak kigyógyulni az MSZP-sek abból az illúzióból, hogy megspórolhatják az időközi választások tanulságainak levonását. Lendvai Ildikó pártelnöknő és társai ingerküszöbét nem lépte át a csornai szomorújáték és a fővárosi leszerepelés. Úgy döntöttek: a hallgatás a legjobb tanácsadó, s legjobb, ha úgy tesznek, mintha a jelzett események be sem következtek volna. Mint forgalmas útkereszteződésben a behunyt szemmel átkelő atyafi, úgy kívánnak továbbhaladni a lenini úton, hogy a 4,6 százalékos csornai eredményről tudomást sem vesznek, s Komássy Ákos józsefvárosi hervatag-halovány vitézkedését a polgármester-választáson szintén meg nem történtté nyilvánítják. Valamikor egy élelmes hallgató úgy oldotta meg a geológiavizsgát, hogy míg a professzor pár percre távozott a szobából, a szekrény tetejére hajigálta azokat a köveket, amelyeket nem tudott azonosítani. Ez diákcsínynek bevált egy kollokvium erejéig, kormányzati stratégiának azonban kissé ijesztő. Ha ugyanis minden rendben van a Magyar Szocialista Párt politizálásával, vajon mi okuk lenne a változtatásra? Nyilvánvalóan semmilyen. Ez viszont nem jelent kevesebbet így a lebőgések után, mint hogy hasonló eredményeket normálisnak, hogy ne mondjuk, ideálisnak vesznek a Jókai utcai szakértők. Bár a sűrű lapítás okát csak feltételezni tudjuk, mégis előlegezzük meg az MSZP mostani vezetésének: a VIII. kerületi formát bizonyára túl akarják szárnyalni, s az ötszázalékos parlamenti küszöböt azért meg akarják ugrani.
A Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltsége melletti lehorgonyzás ebbe a szerénységi sémába illeszkedik. A frakcióvezető favorizálása annak a belátását tükrözi kimondatlanul is, hogy túl sok babér nem terem számukra az országos megméretésen. De vajon lehet-e úgy továbbépítkezni, ha a sikertelenségek okait nem tárják fel? Kormányfőjelöltet sem lehet úgy választani, ha előtte nem tisztázzák: milyen elvárást lehet vele szemben támasztani a párt szedett-vedett szervezettségi és morális állapotában. Bármennyire szeretnék, nem lehet megúszni a számvetést. Hacsak nem akarnak a lengyel baloldal sorsára jutni és miniatürizálódni. Ez egy olyan vizsga, ahol nem lehet a köveket feldobálni a szekrény tetejére. Még akkor sem, ha tele van régi kövületekkel az egész álszocialista párt. Hogy kik ezek az ásatag kövületek? Nem feltétlenül az idősebb, MSZMP-hagyományokkal súlyosabban terhelt személyek. Bizony legtöbbször az ifjú szocialisták, a Zuschlag-generáció, amelynek prominens figurája Mesterházy is. A régi időket idéző új generáció nemcsak törtető, de láthatóan és bevallottan túlteszi magát minden humánus látszaton. Agresszívan támadja, aki nem hajlandó a hivatalos szoci álláspontot szajkózni. Elegendő, ha belehallgatunk egy-két Molnár Csaba-, Mesterházy-, Török Zsolt-felszólalásba. Rögtön tudni fogjuk, milyen volt a negyvenes-ötvenes évek levegője.
Mesterházyval most azt akarják eljátszatni, mint Bajnaival. Hogy ő az új ember. A homo novus, aki fiatalos, energikus – és nem terhelik az elődök baklövései. A szocik nincsenek puszipajtási nexusban a valósággal. Hisz a volt ISM-államtitkár úgy rá van tapadva a Gyurcsány-kurzusra, mint matrica a szélvédőre. Akinek voltak halovány kételyei, eloszolhattak a Zuschlag-per tárgyalásán való vitézkedése kapcsán. Mire alkalmas az az ember, aki azt vallja: Gyurcsány sportminisztériumában az értekezleteken a politikai elvárásokról egyeztettek? Nem mondott mást ezzel, mint hogy nem szakmaiság uralta az ifjúsági tárca döntéseit, csak a kőkemény politika. Ne bíbelődjön tehát senki avval, hogy rá akarja bizonyítani a pártpolitikai szempontok csőlátású képviseletét. Megteszi ő ezt a szívességet maga is. Nem is érezte, milyen borzongatóan pártállami bukéja van az „elvárás” szónak.
De sebaj, most meg más elvárásoknak kell megfelelnie. Például a jobboldal elleni szakadatlan, habzó szájú támadásnak. Csakhogy ma már senkit nem téveszt meg, hogy színleg a mérsékelt jobboldallal való szóértésről beszél. Mindenki tudja, hogy náluk mindenki szélsőséges, aki nem legalább annyira kormánypárti, mint Dávid Ibolya vagy Debreczeni József. Akinek még nem esett le a tantusz, lapozzon bele a nyúlfarknyi és legeslegeslegújabb MSZP választási programvázlatba, amiről olyan nagy és gyanús a csönd, hogy vágni lehet. Vagy tíz veretes oldalon szinte kizárólag a jobboldal simfelésével hizlalják a sorokat. Minek is ott a gazdasággal, pénzügyekkel, dübörgő munkanélküliségi rátákkal lacafacázni, amikor csak ki kell várnunk, míg a válság kitombolja magát? Ehhez a műsorhoz kerestek hajbókoló új színészt. Meg is mondta a pártelnöknő: olyan ember kell a kormány élére, aki képviselni tudja a párt programját a válság után. Mert szerintük minden költségvetési neolibi divatduma és hókuszpókusz ellenére úgy fog elmúlni a válság, ahogy az időjárás kedvezőbbre fordul. Csak ki kell böjtölni. És akkor is nem más, a párt programja lesz ismét a legfontosabb. Amelynek egyetlen erénye az lesz: végre megvalósul a Merjünk kicsik lenni! jelmondat – az MSZP-re vonatkoztatva. Mesterházy és Lendvai pedig megvalósíthatja a belpolitikában Bajnai külpolitikai álmát: a proaktív stratégiát.
Már akkor elszúrják az esélyeiket, amikor még el sem kezdődött a kampány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.