Rúmi és a szenes vasaló

2015. január 5., hétfő 11:50, frissítve: hétfő 11:31

Nyugat és Kelet találkozása: száz rend ing egyetlen könyvért.

Thiruvannamalainak ezen a részén, ahová a különféle asramokba, de leginkább a szentéletű Maharsi által alapított – vagy inkább a negyvenes-ötvenes években köré épített – Ramanasramamba özönlenek a megvilágosodást kereső, de legalábbis belső sötétségük elől menekülő nyugati zarándokok, már nem olyan olcsók a könyvek, mint rég. Ramana Maharsi tanításai még mindig pár száz forintnak megfelelő összegért elérhetők, de ahogy egyre több lett a vallási turista, a nyugati kiadók könyveinél elszálltak az árak.

A Ramanasramam bejáratával szemben van egy könyvesbolt, a Shri Bhagavan Arts (a Shri Bhagavan körülbelül annyit tesz: szentséges), ahol a legkülönfélébb misztikus és vallási irodalom beszerezhető, az ultragagyi könyvektől kezdve (például amelyekből megtudható, hogy Jézus Krisztus feltámadása után Indiában tanított egy asramban) a legigényesebb munkákig.

A minap vásároltam itt egy kalligrafikusan illusztrált Gibrant, akinek szent szerelmet megidéző költészete pár évtizede még majdnem olyan népszerű volt, mint Coelho könyvei, kivéve hogy a libanoni származású költő talán mégiscsak kicsit mélyebb rétegekbe ásott, mint a brazil sikeríró. Aztán egy igényesen szerkesztett, kommentárokkal ellátott puha fedelű Mahabharatát (Penguin Books, angol nyelvű kiadás).

Amikor már ez utóbbit megvettem, akkor esett a pillantásom Dzsalál ad-Dín Rúmí gyűjteményes verseskötetére, az amerikai Coleman Barks fordításában, amelyet a legjobbnak mondanak az angol szövegváltozatok közül. Rúmi örök, a kötet vaskos, az ára: 700 rúpia.

A Shri Bhagavan könyv- és műtárgykereskedés
A Shri Bhagavan könyv- és műtárgykereskedés
Fotó: Tóth Szabolcs Töhötöm / MNO

 

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Nos, 700 rúpia, az Magyarországon sem kiemelkedően sok pénz már egy könyvért (kb. 3000 forint), de most ezt a könyvet visszatettem a polcra. Kissé képmutató módon, de mégiscsak eszembe jutott a pár száz méterre a bolttól dolgozó sarki tisztító és vasaló ember. Aki mellett minden reggel elhaladok, és aki szénnel fűtött vasalójával naphosszat ott munkálkodik utcai asztalánál, mögötte egy régi-régi cégtábla, amely azt hirdeti angolul: „Vegytisztító”. A tábla mögött egy apró kunyhó, amelyben a patyolatos bácsi lakik.

Egy inget hét rúpiáért vasal ki szenes vasalójával, akkurátusan és lelkiismeretesen. A Dzsalál ad-Dín Rúmí-kötetért száz inget kellene kivasalnia.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.