A havazás miatti közlekedési káosz számokban

2013. január 29., kedd 12:55

Januárral beköszöntött az igazi téli időjárás, ami elsősorban sűrű havazás és ónos eső formájában jelentkezett az ország egész területén. A hirtelen jött csapadék káoszt okozott az utakon, és több helyen napokra megbénította a közúti közlekedést. 15 centiméternyi hó akár 60 százalékkal is csökkentheti az átlagsebességet, és 70 százalékkal is romlik az utak járhatósága.

„Az év elején rövid idő alatt esett nagyon sok hó, ami napokra ellehetetlenítette a közlekedést. Az általunk gyűjtött adatokból jól látszik, hogy jelentősen visszaesett a forgalom az utakon: az autósok 14 százaléka korlátozottan használta az autóját a zord időjárási körülmények miatt. Számottevően csökkent a járművek átlagsebessége is, a személyautók esetében átlagosan 20-30 százalékos visszaesést tapasztaltunk, a tehergépjárműveknél ugyanez a szám pedig 10-25 százalékra tehető. Azokon az utakon, ahol a frissen esett hó meghaladta a 15 centimétert, ennél sokkal nagyobb, 60 százalékos sebességcsökkenést is mértünk” – mondta el Szvétek Ferenc, a Best Way Traffic Kft. szakértője.

Hóban nem árt a fokozott koncentráció - ha megcsúszunk, nem szabad megijedni
Hóban nem árt a fokozott koncentráció – ha megcsúszunk, nem szabad megijedni
Fotó: Autó Pult

Az ország különböző részeit eltérően érintette a havazás. A nagyobb hófúvásoknak kitett területeken, mint például az észak-dunántúli régióban több várost és falut zárt el a hó. 50 feletti volt azon útszakaszok száma, ahol időlegesen leállt a forgalom a kicsúszások, a keresztbefordulások miatt. Budapesten és környékén jellemzően a bekötőutakon alakult ki torlódás, különös tekintettel az emelkedőkre, ahol 5 kilométer hosszú kocsisor is előfordult.

A járművek méretét tekintve elmondható, hogy ilyen időjárási körülmények között főleg a tehergépkocsik vannak nehéz helyzetben, hiszen a súlyos szállítmányok tehetetlensége miatt már egy kisebb megcsúszás is balesetveszélyes lehet. A meredekebb útszakaszokon ugyanakkor kiemelten fontos a megfelelő súlyterhelés, enélkül ugyanis a járművek nem tudnak felhajtani egy lassulás vagy megállás után. Ezeket a nehézségeket jellemzően a nem megfelelő út- és látásviszonyok okozzák: míg esőzést követően közel 10 százalékkal romlik az utak járhatósága, addig havazás esetén ez az érték már 20 százalék, ónos esőt követően pedig mintegy 60 százalék. Ugyanígy a heves csapadék a látási viszonyokat is rontja, intenzitástól függően 30-tól akár 70 százalékig is.

Összkerékhajtással sem szabad elbízni magunkat
Összkerékhajtással sem szabad elbízni magunkat
Fotó: Autó Pult

Fontos kiemelni, hogy bár az idei első komolyabb havazáson túl vagyunk, az elkövetkező hetekben további nagy mennyiségű csapadék várható hó és ónos eső formájában, és erre előre fel kell készülniük a közlekedőknek. „Aki ritkábban vezet, feltétlenül tréningezzen a hóban, mielőtt útnak indul, de a tapasztalt sofőröknek is érdemes indulás előtt fékpróbát tenniük egy biztonságos útszakaszon, hogy érezzék, hogyan viselkedik a jármű a megváltozott körülmények között. Amit pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, az egyértelműen a téli gumi használatának a fontossága: enélkül senki ne induljon útnak a téli hónapokban! Fokozott körültekintéssel és megfelelő vezetéstechnikai tudással a szélsőséges időjárás is átvészelhető, gyakorlatlan vezetők azonban jobban teszik, ha pár napig más közlekedési eszközt vesznek igénybe, ha tehetik”tette hozzá a szakértő.

Forrás: Autó Pult

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.