Bemutatta a jövő kamionját a Mercedes-Benz

2014. szeptember 25., csütörtök 13:14

Tablethalmok és kipihent, jól öltözött sofőrök – ilyen lesz a Mercedes-Benz szerint a közúti szállítás jövője. Tíz esztendő múlva önvezető kamionok róják majd az autópályákat, vezető helyett felügyelővel a volán mögött.

A különleges, ledes megvilágítással kissé transformer-arcúvá váló kamiont csúcstechnikával zsúfolták tele a gyártó szakemberei. A Future 2025 néven futó projektet meglehetősen komolyan gondolják: a modellt bizony már szimulált körülmények között 80 km/h tempóval tesztelik közúton. Ez azért különleges, mert a tehergépkocsi autonóm, azaz önálló közlekedésre is képes, és emellett természetesen sajátos kommunikációs rendszerrel is rendelkezik. A teherautó arca különböző színekben pompázhat attól függően, hogy mi történik: irányváltáskor narancssárgán tud villogni az adott oldalon, autonóm közlekedésnél pedig kéken világít.

Bemutatta a jövő kamionját a Mercedes-Benz
Tabletekkel telt meg a kabin
Fotó: Autó Pult

Belül a végletekig letisztult formákat alkottak, a futurizmust a táblagépek széles választéka adja. A műszercsoportot képernyő helyettesíti, és hasonló megoldást alkalmaztak a visszapillantó esetében is. A radarok és a sztereókamerák a Mercedes-Benz személygépjárműveiről ismerősek, összehangolt működésükkel a teljes környezetét látja a teherautó, s így tökéletesen képes autópályán közlekedni.

A projekt elnevezéséből nem nehéz kiismerni a Mercedes-Benz szándékait. Az első önvezetésre képes személyautót 2020-ra ígéri a gyártó, úgy tűnik, a tehergépkocsik terén még öt évet kell erre várni. Ekkor még valószínűleg egyik modell sem lesz teljes mértékben önvezető, de az autópályán el tudják ragadni tőlünk a volánt, ha úgy akarjuk. Addigra már egészen biztosan elcsépelt lesz az önvezető autós humor, addig viszont kihasználva a lehetőséget megnézhetjük, hogy mi történt, amikor Michael Knight Mercedesre cserélte le KITT-et.

Forrás: Autó Pult

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.