Bemutatta a jövő kamionját a Mercedes-Benz

Szabó Péter

2014. szeptember 25., csütörtök 13:14

Tablethalmok és kipihent, jól öltözött sofőrök – ilyen lesz a Mercedes-Benz szerint a közúti szállítás jövője. Tíz esztendő múlva önvezető kamionok róják majd az autópályákat, vezető helyett felügyelővel a volán mögött.

A különleges, ledes megvilágítással kissé transformer-arcúvá váló kamiont csúcstechnikával zsúfolták tele a gyártó szakemberei. A Future 2025 néven futó projektet meglehetősen komolyan gondolják: a modellt bizony már szimulált körülmények között 80 km/h tempóval tesztelik közúton. Ez azért különleges, mert a tehergépkocsi autonóm, azaz önálló közlekedésre is képes, és emellett természetesen sajátos kommunikációs rendszerrel is rendelkezik. A teherautó arca különböző színekben pompázhat attól függően, hogy mi történik: irányváltáskor narancssárgán tud villogni az adott oldalon, autonóm közlekedésnél pedig kéken világít.

Bemutatta a jövő kamionját a Mercedes-Benz
Tabletekkel telt meg a kabin
Fotó: Autó Pult

Belül a végletekig letisztult formákat alkottak, a futurizmust a táblagépek széles választéka adja. A műszercsoportot képernyő helyettesíti, és hasonló megoldást alkalmaztak a visszapillantó esetében is. A radarok és a sztereókamerák a Mercedes-Benz személygépjárműveiről ismerősek, összehangolt működésükkel a teljes környezetét látja a teherautó, s így tökéletesen képes autópályán közlekedni.

A projekt elnevezéséből nem nehéz kiismerni a Mercedes-Benz szándékait. Az első önvezetésre képes személyautót 2020-ra ígéri a gyártó, úgy tűnik, a tehergépkocsik terén még öt évet kell erre várni. Ekkor még valószínűleg egyik modell sem lesz teljes mértékben önvezető, de az autópályán el tudják ragadni tőlünk a volánt, ha úgy akarjuk. Addigra már egészen biztosan elcsépelt lesz az önvezető autós humor, addig viszont kihasználva a lehetőséget megnézhetjük, hogy mi történt, amikor Michael Knight Mercedesre cserélte le KITT-et.

Forrás: Autó Pult

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.