10 millió magyar nevében írtak levelet Barrosóéknak + Videó

Gabay Balázs

Gabay Balázs

2012. március 7., szerda 15:35, frissítve: szerda 17:10

A megyei elnökök igazságtalannak és érthetetlennek nevezik a 2013. január 1-jétől kilátásba helyezett uniós szankciót.

A 19 megyei elnök azért küldött levelet szerdán az Európai Bizottság (EB) elnökének, mert véleményük szerint a bizottság egyszerűen figyelmen kívül hagyta a tényeket. Az uniós állásfoglalás szerint ugyanis a Magyarországnak juttatandó kohéziós támogatásokat azért függesztenék fel 2013. január 1-jétől, mert hazánk nem teljesítette az EB által kitűzött költségvetési hiánycélt. Ezzel szemben Magyarország hiánya 2011-ben 3 százalék alatt volt, míg 2012-ben is az alatt fog maradni. Megfogalmazásuk szerint egyszeri hatások ugyan befolyásolhatják az államháztartást, de a strukturális reformoknak köszönhetően ez nem jelenthet problémát.

A megyei vezetők jelezték: „a Brüsszelből jövő büntetések az európai intézményekkel szembeni bizalmatlanságot erősítik a magyar társadalomban”. Úgy vélik, a bizottság február 22-i javaslata jogi kérdéseket is felvet, hiszen hazánk már számolt azokkal a forrásokkal, melyeket most visszatartanának. Egyes beruházások előkészítés, mások megvalósítás alatt állnak. „A döntés összeegyeztethetetlen az Európai Unió értékeivel, így szeretnénk felhívni az Európai Bizottságot, hogy komolyan fontolja meg érveinket, mielőtt bármilyen további lépésre szánná el magát” – írják a levélben.


Szűcs Lajos, a Pest Megyei Önkormányzat vezetője az MNO-nak kifejtette, az ötlet azt követően fogalmazódott meg a megyei elnökök fejében, hogy kiderült, milyen döntéssel sújtja hazánkat a bizottság. „Öt helyre küldtük el a levelet: Jeppe Tranholm-Mikkelsennek, aki az uniós elnökséget ellátó Dánia Európai Unió mellett működő állandó képviseletét vezető nagykövete, Olli Rehn gazdasági és pénzügyekért felelős európai biztosnak, Johannes Hahn regionális politikáért felelős európai biztosnak és Mercedes Bressónak, a Régiók Bizottsága elnökének is.

„Ugorhat” a 4-es metró is

A Pest megyei elnök kifejtette, a magyar kormány eredményes politikájának hála, végre sikerült elérni a maastrichti kritériumok közé sorolt 3 százalék alatti költségvetési hiányt, ezért is érthetetlen az uniós szankció. Ráadásul a büntetés a felzárkóztató alapot érinti, így olyan beruházások befejezése kerülhet végveszélybe, mint a 4-es metró, a MÁV-val kapcsolatos fejlesztések, az M0-s déli szakaszának megépítése, vagy az 1-es és 3-as villamosok útvonalának rekonstrukciója – jelezte Szűcs Lajos. „Arra számítunk, hogy a bizottság érdemben válaszol levelünkre, és nem válik politikai vitává írásunk tartalma. A 19 megyei elnök ugyanis 10 millió magyart képvisel ebben a levélben.”

Mint ismert, az Európai Bizottság 2012. februárjában javasolta, hogy 2013. január 1-jétől függesszék fel a Magyarországnak szánt kohéziós támogatási összeget. A több mint 495 millió euró a bruttó hazai össztermék 0,5 százaléka. Az EB azért helyezte kilátásba a pénzügyi szankciót, mert állásfoglalása szerint hazánk nem tudja garantálni, hogy költségvetése a bizottság által megkövetelt 3 százalékos GDP-arányos hiánytartományon belül marad.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.