1300 menekült: összehívták a nemzetbiztonsági bizottságot

MN

2018. január 18., csütörtök 09:37, frissítve: csütörtök 13:33

Összehívták jövő csütörtökre az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát – tudta meg Molnár Zsolttól, a bizottság szocialista elnökétől az Atv.hu. Az ülés témája a „titokban” befogadott 1300 menekült és az úgynevezett Soros-terv.

Ismert, Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Times of Malta című lapnak beszélt arról, hogy tavaly 1300-an kaptak menekültstátust Magyarországon, de a kormány ezt az érintettek biztonsága érdekében nem tette közzé.

Az MSZP további információkra kíváncsi a befogadott menekültekkel kapcsolatban, ezért kezdeményezte az ülés összehívását, amelyen Orbán Viktor is meghallgatnák. Molnár Zsolt azt is hangsúlyozta, hogy a titkosszolgálati vezetők eddigi beszámolói szerint nincs „Soros-terv”.

Az ellenzéki politikus az MTI-nek azt mondta: az ülés összehívását a Jobbik és az LMP is támogatta.

A Jobbik elnöke is személyesen Orbán Viktortól vár magyarázatot. Vona Gábor úgy véli, a parlamentben lehetne mindezt tisztázni, ezért megkezdik az egyeztetést a többi frakcióval, hogy összehívhassák az Országgyűlés rendkívüli ülését. Az a tervük, hogy a kormányfő napirend előtt számoljon be erről az 1300 emberről, illetve arról a másik 20 ezerről, aki a letelepedési kötvényeken keresztül érkezett Magyarországra.

Az LMP részéről Demeter Márta is jelezte, hogy az ügyben magyarázat jár az embereknek.

Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke azt mondta, hogy kivonulnak a nemzetbiztonsági bizottság „Soros-tervvel” foglalkozó üléséről, ha azon megjelenik Szél Bernadett, ő ugyanis a kormánypártok szerint Soros György érdekeit szolgálja, ezért nem szeretnék, ha fontos információkhoz jutna az ülésen.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.