150 milliós bírság a BKK e-jegy-rendszere miatt

MN

2017. december 21., csütörtök 15:21, frissítve: csütörtök 15:48

Az elektronikus jegyrendszer bevezetése miatt összesen 150 millió forintra büntette a Közbeszerzési Döntőbizottság a BKK-t és a T-Systemst – közölte a Hír TV híradója. A döntőbizottság szerint az ajánlatkérő és a kérelmezett megsértette a közbeszerzésekről szóló törvényt azáltal, hogy a BKK közbeszerzési eljárás nélkül újra a T-Systemst bízta meg a jegyrendszer elkészítésével annak ellenére, hogy az az első verzióban súlyos hibákat hagyott.

A BKK a budapesti vizes vb kezdetén indította el kísérleti jelleggel az e-jegyek értékesítését. Hamar kiderült, hogy az internetes rendszer nagyon könnyen kijátszható. A hibákból országos botrány kerekedett, amikor egy tizennyolc éves fiú az e-jegy-rendszer egyik hibáját akarta demonstrálni a T-Systemsnek, és bemutatta, hogy egy laikusok számára is megtanulható módszerrel ötven forintért vásárolt magának jegyet BKK felületén. A T-Systems erre feljelentette őt rendszerük feltöréséért.

Később egy ennél súlyosabb hibára is fény derült: júliusban kiderült, hogy a rendszer adatbázisa is igen sérülékeny, és rosszindulatú hekkerek valószínűleg megszerezték több ezer felhasználó adatait a teljes névvel, ímélcímmel, személyiigazolvány-számmal.

Később a T-Systems részben elismerte a hibákat, és azt ígérte, saját költségén elvégzi a rendszer továbbfejlesztését. A HVG közben kiderítette, hogy a kivitelező valóban igen slendrián munkát végzett a rendszer fejlesztésekor: nem bérelt fel például tesztelőket, akik komoly terhelési próbát végrehajthattak volna, ehelyett a cég alkalmazottjait kérték meg, hogy próbálják ki a rendszert. Motivációként felajánlották, hogy öt darab Bubi-bérletet sorsolnak ki a jelentkezők között.

A HVG-hez eljutott levélből kiderült az is, hogy a tesztelésre a hivatalos indulás előtti utolsó pillanatokban került sor, sőt részben akkor, amikor már élesben működött az e-jegy-rendszer. Ez arra utal, hogy nem feltétlenül a T-Systems hibája volt, hogy félkész rendszert adtak át nyáron, hanem elképzelhető, hogy a megrendelő BKK, a budapesti önkormányzat vagy más állami körök sürgették őket, mert úgy döntöttek, hogy a rendszernek mindenképpen el kell készülnie a vizes vb idejére.

A BKK elfogadta a T-Systems ajánlatát, hogy az informatikai cég a saját költségén javítsa ki a hibákat. Ez azonban a Közbeszerzési Döntőbizottság szerint nem volt szabályos. Az állami szerv azt írja, hogy miután kiderültek a rendszer hibái, a BKK-nak új közbeszerzést kellett volna kiírnia a kijavításukra vagy új rendszer fejlesztésére ahelyett, hogy a T-Systemsszel kötött szerződést módosítja.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.