2014 májusában kész lehet a "nemzet főtere"

PR

2012. június 11., hétfő 12:15, frissítve: hétfő 12:17

2014 májusáig elkészülhet a Kossuth tér rendezése – hangzott el az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának hétfői, budapesti ülésén.
A fővárosi Kossuth Lajos tér átépítésének előkészítése február végén kezdődött meg; első lépéseként elkerítették a tér Országháztól északra, a Jászai Mari tér felé eső részét. Az építési területet elválasztó kerítésen a teret az 1940-es évek előtt ábrázoló fotók láthatók, amelyekből következtetni lehet a terület rekonstrukció utáni látványára is. A Kossuth tér elkerített részén alakítják ki azt a 400-500 férőhelyes mélygarázst és látogatóközpontot, amelyre korábban a parlament adott felhatalmazást.

Bakos Emil, az Országgyűlés Gazdasági Főigazgatóságának vezetője elmondta: lezárult a beruházás lebonyolítására és tervezésre kiírt két nagy közbeszerzési eljárás, amelyekre áfa nélkül 280, illetve 502 millió forintot szánnak. Ebből eddig összesen 234 millió forintot fizettek ki.

Wachsler Tamás, a „nemzet főterének” megújítását célzó Steindl Imre-program vezetője közölte, hogy a tervek szerint novemberben kezdődik meg a kivitelezés, és 2014 tavaszára készülhet el a beruházás.

A tervek szerint az Országház oldalában térszint alatti látogatóközpontot és mélygarázst építenek, megnövelik a zöldfelületek arányát, és a Parlament épülete a Duna felől is körbejárhatóvá válik.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.