Soha nem volt ennyi gyanús szerződés Józsefvárosban

A rendszerváltás óta nem volt ilyen átláthatatlan az önkormányzat működése – mondta el lapunknak Vörös Tamás, a józsefvárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője, miután érdekes pénzügyi összefonódások láttak napvilágot a Pikó András vezette önkormányzatnál. A kormánypárti politikus szerint a Mindspace és az önkormányzat cége a Rév8 között megengedhetelen kapcsolat alakult ki. Nem ez az egyetlen gyanús ügy a józsefvárosi önkormányzat körül, a helyi Fidesz kikérte az összes eddig megkötött szerződést az önkormányzattól.

2023. 08. 15. 15:46
null
20210712 MN Budapest A Budapesti Közlekedési Központ sajtótájékoztatója. Téma: kezdődik a munka a Blaha Lujza téren. Résztvevők: Karácsony Gergely főpolgármester, Horváth László, a BKK projektmegvalósítás igazgatója, Pikó András, a VIII. kerület Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a Mindspace kreatív vállalkozás alkalmazásában állt Varga Cecília amikor a józsefvárosi önkormányzat ingatlanfejlesztési cége a Rév8 kétmillió forintos szerződést kötött a nonprofit vállalkozással közösségi tervezés jogcímen. A szerződéskötés után Varga Cecíliát az önkormányzati cég kommunikációs vezetőjévé nevezték ki.

 Varga ugyan felbontotta a szerződését a Mindspace Kft-vel, de a neve a mai napig a vállalkozás munkatársai közt szerepel. Mindez további kérdéseket vet fel az összefonódási ügyben. 

Az önkormányzat újságja szerint nincs itt semmi látnivaló, mert jelenleg Varga Cecília nem dolgozik már a kreatív vállalkozásnál, így hivatalosan összeférhetetlenségről szó sincs.

„Varga 2020. július végéig dolgozott a Mindspace-nél, tehát semmi köze nem lehetett a szerződéshez a Rév8 oldaláról, melynek most a kommunikációs vezetője. Varga 2021 júliusától van állományban a Rév8-nál.” – állítja az önkormányzati lap. 

A helyi propaganda lap megjegyzi: korábban ők szervezték a Rákóczi téri csarnokban a közös reggeliket. A  vásárcsarnokban rendezett programok az önkormányzati választást megelőző évben kezdődtek, ahol Pikó András és kampánycsapata rendszeresen megfordult, majd Pikó András bemutatkozó kisfilmjében is kifogásolták, hogy megszüntették a vásárcsarnok területén a politikával is megfűszerezett esemény, azaz a kreatív cég által szervezett Rákóczi reggeli baloldali érdekeket szolgált. 

A Frankó szembesítő oldal szerint a Mindspace Kft. Karácsony Gergely főpolgármester köreihez is több szálon kötődik. Tehát ha összeférhetetlenségről nem is beszélhetünk, haveri pénzek ide-oda gurulásáról annál inkább.

Vörös Tamás, a helyi Fidesz–KDNP frakcióvezetője lapunknak elmondta: minden szerződést kikérnek, átvizsgálják egyesével a dokumentumokat. A helyi politikus szerint soha nem volt ennyi gyanús szerződés a kerületben, mint most. A kormánypárti politikus szerint haveri kifizetésekre megy el a 45 milliárd forintos kerületi rekordköltségvetés egy része.

– A rendszerváltás óta nem volt ilyen átláthatatlan az önkormányzat működése. Pikóék minden eszközzel próbálkoznak, hogy meggátolják a szerződések kiadását – mondta el lapunknak a Fidesz–KDNP frakcióvezetője, a ki szerint a polgármester úgy viselkedik mintha az önkormányzat pénze a kerületi baloldalé lenne.

Mint ismert: a választási kampányban résztvevő civilek többsége később jól fizető álláshoz jutott az önkormányzat berkein belül. Egyik legkirívóbb eset a Közösségi Részvételi Iroda létrehozása, amely fenntartására százmilliókat költ az önkormányzat. A polgármester civiljeiből álló iroda vezetője Pikó András polgármester kampányfőnöke: Udvarhelyi Tessza. A Frankó szembesítő oldal szerint a Udvarhelyi is érintettje a „guruló dollárok”-ügynek.

A józsefvárosi Fidesz korábbi közleménye kitér arra: a „dollárelosztó” Action for Democracy Pikó András kampányfőnökének Közélet Iskoláját jelentős összeggel támogatja "kultúraváltás" címen, több külföldi alapítvány mellett.

– Jámbor András, egykori főpolgármesteri főtanácsadó, a Szikra Mozgalom alapítója Pikó András és Karácsony Gergely kampányát egyaránt segítette szélsőbalos aktivistáival. Pikó kampányfőnökéhez hasonlóan Jámbor is az USA-ba jár eligazításra, majd érkeznek a szervezeteikhez a dollárok. Karácsony és Pikó kampánycsapata között jelentős az átfedés, és mindkét helyen megjelennek a guruló dollárok a szélsőbaloldali aktivisták mellett – hangsúlyozta a Fidesz közleményében.

Borítókép: Pikó András polgármester (Fotó: Mirkó István)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.