Védelmi pénzt kérhetett a Várnegyed baloldali polgármestere

Maffiamódszerekről értekezett Szamos Miklós, a Várban található patinás cukrászdák tulajdonosa V. Naszályi Márta kapcsán.

Forrás: Index.hu2023. 10. 09. 8:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anyagi támogatás fejében V. Naszályi Márta polgármester megígérte, nem fogja kitúrni a budai Várból a Korona és a Ruszwurm cukrászdát – állította az Indexnek Szamos Miklós, a Ruszwurm Cukrászda Kft. tulajdonosa. A cukrászda vezetője szerint manapság rendszeresen kergetik el a nagy múltú vállalkozások tulajdonosait csak azért, hogy végül azok szerezzenek területeket, akik a helyi budapesti erőkkel jó kapcsolatban vannak.

Szamos Miklós kijelentette: a budavári polgármester a 2019-es önkormányzati választásokat megelőzően azt kérte tőle, hogy adjon pénzt a kampányára. Ezért V. Naszályi védelmet ajánlott, amiről a cukrászda tulajdonosa úgy vélekedett, hogy az az alvilágban bevett szokás. 

A választások előtt azt ajánlotta, ha az anyagi támogatás megtörténik, akkor olyan szerződést kötnek velem, hogy ne lehessen innen kitúrni, még bűncselekménnyel sem. Az ajánlat két cukrászdát érintett: a Koronát és a Ruszwurmot. A polgármester azt is hangsúlyozta: ha nem történik meg a támogatás, akkor nem véd meg. Tehát védelmi pénzt kért

– mondta a cukrászdatulajdonos. Hozzátette: az ígéret úgy szólt, 

ha támogatja a baloldali polgármester kampányát, akkor olyan szerződést kötnek vele, hogy a cukrászdákat csak több száz millió forintért lehet elvenni. 

– A polgármester javaslata önmagában is bűncselekmény, és bár konkrét összeg nem hangzott el a vesztegetési kísérlet során, a kontextus értelmében húsz-harminc millió forint körüli összeg volt vélelmezhető – mondta Szamos Miklós.

A történteket az ügyészség is vizsgálja, a vádhatósági dokumentumokban az olvasható, hogy V. Naszályi Márta az önkormányzati választások előtt néhány hónappal kampányának támogatásáról érdeklődött.

A Budavári Önkormányzat közleményében tagadta a vádakat. Mint írták, az I. kerület polgármestere nem kért és nem kapott anyagi támogatást Szamos Miklóstól, ami a politikus nyilvános kampányszámláján is ellenőrizhető.

Reagált az interjúra az I. kerületi Fidesz is. Böröcz László, a helyi szervezet elnöke elmondta lapunknak, hogy bár a választási kampányban már voltak pletykák erről, de az őket is meglepte, hogy feljelentést tettek és az ügyészség vizsgálja a történteket. Az elnök hozzáfűzte: az nem lepte meg, hogy Karácsony Gergely főpolgármester párttársa, a Párbeszéd elnökségi tagja keveredett ilyen ügybe. Az önkormányzati választásokon is olyan pénzek fordultak meg Karácsony mozgalmánál, illetve a Párbeszédnél, amelyekre a főpolgármester a mai napig nem tudott magyarázatot adni. Ha Szamos Miklós állításai igazak, akkor ez hivatallal való visszaélés – mutatott rá. Hangsúlyozta, bízik abban, hogy az esetet az ügyészség alaposan ki fogja vizsgálni, amihez V. Naszályi Mártának kötelessége minden információt biztosítani. 

Borítókép: V. Naszályi Márta a Fővárosi Közgyűlés ülésén (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.