A halál utáni életről nyilatkozott a Vatikán egyik befolyásos bíborosa

A bíboros szerint a feltámadt személy teste nem feltétlenül ugyanazokból az elemekből áll majd, mint amelyekből a halála előtt.

2023. 12. 14. 11:46
temetés, temető Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Victor Manuel Fernández bíboros útmutatójában kifejtette, hogy a katolikus egyház tanítása szerint ugyanazon testi identitásban fogunk feltámadni, amely anyagi, azonban ez az anyag átalakul, megszabadul e világ korlátaitól. Ez a doktrína pedig a bíboros szerint elkerüli „az anyag és az immateriális dolgok ártalmas dualizmusát”, de az átalakulás nem jelenti azt, hogy ugyanazon részecskék fognak minket alkotni, mint a földi életünkben.

A feltámadt személy teste nem feltétlenül ugyanazokból az elemekből áll majd, mint amelyekből a halála előtt. Mivel nem a holttest egyszerű újraélesztéséről van szó, a feltámadás akkor is megtörténhet, ha a testet teljesen megsemmisítették vagy szétszórták. Ez segít megértenünk, hogy sok hamvasztóurnában miért tárolják együtt az elhunytak hamvait, és miért nem tárolják külön őket.

– tette hozzá a bíboros. 

A vatikáni Hittani Kongregáció szerint bizonyos körülmények között az is megengedhető, hogy egy katolikus az elhunyt szerettei hamvainak egy kis részét otthon tartsa, ha bizonyos feltételek teljesülnek.

Az ügyben Victor Manuel Fernández bíboros, a kongregáció prefektusa adott ki útmutatást, Matteo Maria Zuppi bíboros, bolognai érsek kérdésére válaszul.

Fernández szerint az egyházi hatóság mérlegelheti és elbírálhatja az elhunyt családjának kérését, hogy megfelelő módon őrizzék meg rokonuk hamvainak egy minimális részét az elhunyt élete szempontjából jelentős helyen.

Erre azonban a bíboros szerint csak akkor kerülhet sor, ha a család elutasít mindenféle panteista, naturalista vagy nihilista elképzelést. A levél azt is hangsúlyozza, hogy

az elhunyt hamvait szent helyen kell tartani”.

Mindez  a kongregáció útmutatása szerint

arra is késztet bennünket, hogy szent tisztelettel viseltessünk az elhunyt hamvai iránt, amelyet egy imádságra alkalmas szent helyen őrizzünk, olykor az elhunyt családja és szomszédai által meglátogatott templomok közelében.

A hamvak megőrzésére vonatkozó egyházi előírások ismertetésekor Fernández a Hittani Kongregáció 2016-os dokumentumára hivatkozott, amely tiltja a hamvak szétszórását, és előírja, hogy azt az egyházi hatóság által kijelölt szent helyen kell tárolni. A bíboros megjegyezte, hogy ezek az előírások továbbra is érvényesek. Fontos, hogy az elhunyt neve a családja emlékezetében maradjon, és a közösség imáiba tudja foglalni.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.