Tarlós kétszázmilliárdos megtakarítását elköltötték – Üres a kassza a fővárosban

A jövő évi tervezett bevétel milliárdokkal kevesebb lesz, mint a tervezett kiadás.

Forrás: MTI2023. 12. 13. 14:26
KARÁCSONY Gergely; SZÁMADÓ Tamás; KISS Ambrus
Budapest, 2023. december 13. Karácsony Gergely fõpolgármester (k) beszél, mellette Kiss Ambrus (független) általános fõpolgármester-helyettes (b) és Számadó Tamás fõjegyzõ (j) a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2023. december 13-án. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadta a fővárosi önkormányzat jövő évi költségvetését szerdán a Fővárosi Közgyűlés, amely a 2024-es büdzsében a bevételi és kiadási főösszeget 448 741 931 forintban határozta meg – tájékoztat az MTI.

A 17 igennel elfogadott rendelet az önkormányzat költségvetési bevételét közel 438 milliárd forintban, kiadásait majdnem 443 milliárd forintban állapítja meg.

– hangsúlyozzák.

Az így keletkező, valamivel ötmilliárd forint alatti hiányt az előző évek maradványának igénybevételével – 2,5 milliárd forint –, belföldi értékpapírok bevételeiből – 1,66 milliárd forint –, valamint bankbetétek bevételeiből – 7,476 milliárd forint – finanszírozzák, és a hiteltörlesztés kiadásaira 6,94 milliárd forintot fordítanak – közölték.

A Fidesz–KDNP képviselői nem tértek vissza a ülésre, amelynek elején Karácsony Gergely főpolgármester szünetet rendelt el V. Naszályi Márta (Párbeszéd) I. kerületi polgármester fegyelmi tárgyalása miatt.

A javaslathoz készült előzetes hatásvizsgálatban azt írták, a fővárosi önkormányzat feladat- és hatáskörébe tartozó közfeladatok ellátásában a 2024-es a korábbiakhoz hasonlóan kritikusan nehéz évnek ígérkezik.

Az elfogadott javaslat szerint 2024-ben elindítják a Lakásügynökségi programot, amely szerint magántulajdonban lévő lakások is bevonhatóvá válnak a bérlakás-programba, továbbá a funkcióváltást támogató programban korábban például iskolaépületekként működő infrastruktúrát alakítanak át bérlakásokká közvetlen európai uniós források felhasználásával – közölték.

A hidak felújításáról azt írták, a finanszírozás bizonytalansága miatt a rekonstrukciókat jelenleg nem lehet tervszerűen és a műszaki szükségszerűség alapján előre beütemezni. Jelenleg 3,3 millió négyzetméter útpálya igényel azonnali beavatkozást, ugyanakkor a rendelkezésre álló források mellett az úthálózat állapotában számottevő javulás elérése nem lehetséges, és elkerülhetetlen az egyre nagyobb mértékű romlás – írták.

Tarlós István jelentős anyagi tartalékokkal adta át Budapest vezetését, pénzügyi gondok azóta vannak, amióta Karácsony Gergely és a Gyurcsány vezette baloldal vezeti a fővárost – hívta fel rá a figyelmet a budapesti Fidesz.

A főváros vezetése 2019-ben 214,2 milliárd forint megtakarítást örökölt, de azt elherdálták. 

Karácsony a csőd szélére vitte a fővárost, Magyarország leggazdagabb önkormányzatát és most Gyurcsány Ferenc útmutatásának megfelelően saját alkalmatlansága miatt támadja a kormányt. 

– Soha nem látott adóbevétele lesz jövőre a fővárosnak, több mint 300 milliárd forintnyi iparűzési adóval gazdálkodhat. Ez duplája, amivel Tarlós István az utolsó teljes évében gazdálkodhatott. Reálértéken is sokkal magasabb az összeg. Mégis adósságban van a város, és mégsincs egyetlen egy jeletős fejelsztés sem a költségvetésben! – mutatott rá Winterlmantel Zsolt. 

Borítókép: Karácsony Gergely, Kiss Ambrus, Számadó Tamás (Fotó: MTI/Soós Lajos)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.