Az óbudai önkormányzat állítja: nem éri hátrány a kerületi óvodásokat, ha szüleik nem fizetnek

Hatalmas felháborodást okozott az óbudai lakosok és szülők között az a hír, amely szerint az óbudai önkormányzat a szülőkkel való előzetes egyeztetés nélkül azt várná el tőlük, hogy havi 60 ezer forintot fizessenek különböző extra óvodai szolgáltatásokért. Az üggyel kapcsolatban lapunk megkereste Óbuda önkormányzatát. A kerület azt állítja, hogy szó sincs kötelező díjfizetésről, azonban több kérdés továbbra is nyitott maradt az ügyben.

2024. 03. 29. 5:17
SPS_9719
20240223 Nyíregyháza Kovács Edit (képen) és Lisovszki Dóra pedagógusok közreműködésével, rendhagyó, bemutató órát tartottak az óvodások számára a Bem József Általános Iskolában. Fotó: Sipeki Péter SP Kelet-Magyarország Fotó: Sipeki Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 Az óbudai önkormányzat lapunk megkeresésére válaszolva elmondta, a szülőknek jogában áll szabadon eldönteniük, hogy az önkormányzat által biztosított ingyenes óvodai szolgáltatásokat vagy pedig az Ovi+ fizetős szolgáltatásait választják.

Az Ovi+ program nem kötelező program, ez egy többletszolgáltatásokat tartalmazó csomag, az veszi igénybe, aki ezt szeretné. Eleve a program szülői igények alapján jött létre, amit az önkormányzat felismert és támogatott. Az együttműködési megállapodás szövegszerűen tartalmazza, hogy az Ovi+ program, illetve annak egyes elemei alkalmazása során a gyermekek esélyegyenlőséghez való joga és az óvoda által kötelezően ellátandó alapfeladat nem sérülhet

– írta válaszában Óbuda önkormányzata. A kerület álláspontja szerint sem legális a szülők beleegyezése nélkül a régi, korábban a kötelező ingyenes szolgáltatásokat nyújtó csoportokban bevezetni az Ovi+ programot.

A már jogviszonnyal rendelkező gyermekek nyilvánvalóan nem kerülnek, nem kerülhetnek hátrányba e program miatt. Ez egy szabadon választható program

– írta válaszában Óbuda önkormányzata, majd kifejtették, hogy a kerület minden Ovi+ csoportban egy, szociálisan rászoruló gyermeknek finanszírozza az extra programot. 

Az Ovi+ szolgáltatást nem igénylő szülők gyermekeivel kapcsolatban az önkormányzat közölte, nem fordulhat elő, hogy ezek a gyerekek túlzsúfolt csoportokba kerüljenek, ugyanis a kerület a köznevelési törvénnyel összhangban kizárólag 13–25 fő közötti csoportokat működtet.  

Ugyanakkor az továbbra sem világos, hogy a gázgyári óvodában a következő félévben hány Ovi+ csoport lesz, ugyanis az önkormányzat állásfoglalása szerint ez a jelentkezések függvényében dől el. 

Első lépés, hogy megvárjuk a jelentkezéseket. Ez alapján derül ki, hány normál és hány Ovi+ csoportra van igény. (Természetesen a beiskolázás, azaz az óvodát elhagyók száma is befolyásolja a későbbi csoportlétszámot.) Második lépésben pedig a képviselő-testület a jelentkezések alapján elfogadja az óvodai csoportlétszámokat, minden egyes óvodára vonatkoztatva. Ez előreláthatólag júniusban várható

– emelte ki az önkormányzat, amely megerősítette, hogy jelenleg két normál és egy Ovi+ csoport van a gázgyári óvodában. Arról azonban továbbra sincs információnk, hogy a lapunkat megkereső szülőket az intézmény vezetője miért állította kész tények elé, amikor közölte, bővülni fog az Ovi+ program a gázgyári óvodában, és a kijelentéseivel miért borzolta a kedélyeket annak ellenére, hogy maga az intézmény fenntartója sincs tisztában azzal, pontosan hány hagyományos és hány Ovi+ programmal ellátott csoport fog indulni a kerületi intézményekben. 

Amint arról már korábban lapunk beszámolt, felháborodott szülők egy csoportja kereste meg a Magyar Nemzetet. Ugyanis attól tartanak, hogy az óbudai önkormányzat előzetes beleegyezésük nélkül azt várná el tőlük, hogy havi 60 ezer forintot fizessenek különböző extra óvodai szolgáltatásokért. Ha ez nem történik meg, a gyereket áthelyezik az intézmény másik, jóval nagyobb létszámú csoportjába, rosszabb esetben egy másik tagintézménybe.

Az Óbudai Almáskert Óvoda gázgyári telephelyén tavaly indult az Ovi+ elnevezésű program, amely már az első pillanatban komoly aggályokat vetett fel. A program közösségi oldaláról kiderül, hogy az önkormányzat jelöli ki azokat az óvodákat, ahol a program elindulhat, illetve kibővülhet.

A program ára 2024 szeptemberétől

havonta hatvanezer forint minden részt vevő gyermeknek,

amit a szülők a program mögött álló Rase Alapítványnak fizetnek be adományként.

Szakmai aggályok

Maga a program szakmailag is aggályokat vet fel, különösen az angol nyelv játékos megismertetését tekintve, hiszen nem egyenértékű a bilingual módszerrel, ahol anyanyelvi pedagógus foglalkozik a gyerekekkel. A sport mint kiemelt extra foglalkozás a kiscsoportosoknak nem látogatható, bár ugyanannyit fizetnek ők is havonta. A felsorolásban szerepel még heti egy-két zenei foglalkozás, robotika, valamint számos olyan extraként feltüntetett foglalkozás, amit az országos pedagógiai alapprogram szerint az óvónőknek külön díjazás nélkül is el kell végezniük a gyermekekkel.

A program bevezetését az önkormányzat a megnövekedett szülői igényekkel indokolta, lapunknak azonban több szülő is megerősítette, hogy

semmilyen előzetes egyeztetésre nem hívták meg őket, sem a mostani tervezett bővítéssel, sem pedig a program óvodába történő bevezetésével kapcsolatban.

Az érintett intézményben évek óta három csoport működik, ebből tavaly egy átalakult, és az Ovi+ program részévé vált. Most pedig az önkormányzat a szülői érdeklődésre hivatkozva kiterjesztené egy újabb csoportra a fizetős programot. Azok a gyermekek, akiknek a szülei nem hajlandók kifizetni a megjelölt összeget, átkerülnek a harmadik csoportba, amely így rendkívül túlterhelt lehet.

 

A szülők nem kérnek belőle

A kijelölt intézményekben a meglévő csoportok mellett indul a fizetős program a közösségi oldal szerint. Azonban a valóságban az érintett óvodában a már meglévő csoportok szerveződnek át, választás elé állítva a szülőket.

A most fizetőssé átalakuló csoportba járó gyermekek szülei anyagi források híján nem tudják fizetni az Ovi+ programot, így pedig kénytelenek lesznek tudomásul venni, hogy a kicsik a harmadik, jóval túlterheltebb csoportba fognak járni.

Bár az önkormányzat a szülői igényekre alapozva indokolja a bővítést,

a szülők elutasítják az Ovi+ program bevezetésének módját.

A program ugyanis amellett, hogy hátrányosan megkülönbözteti azokat a gyerekeket, akiknek a szülei nem tudják fizetni az extra szolgáltatásokat, egy olyan szervezeten keresztül működik, amely zavaros kapcsolati hálóval és működési körrel rendelkezik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter SP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.