Az álkonzervatív Magyar Péter körül gyülekeznek a dollárbaloldal kulcsfigurái

Az elemző szerint jó előre eltervezték a spontán színrelépést.

2024. 04. 23. 13:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyar Péter ellenzéki aktivizálódása nem csak időzített volt, hanem a kormány meggyengítésére szánt, spontánnak tűnő politikai kezdeményezés gondolata jóval korábban megfogalmazódott, mint hogy Magyar a nyilvánosság elé lépett – mondta az Origónak ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A Századvég tanácsadója szerint komplett nemzetközi hálózatról van szó, amely külföldi finanszírozási hátteret is biztosít a nem magyar emberek érdekeit szolgálni akaró, immár Magyar Péter nevével is fémjelzett baloldalnak.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, nemrég kiderült, hogy Magyar Péter Legyél a változás! nevű egyesületét már 2023-ban bejegyezték, és olyan dollárbaloldali szereplőkhöz köthető, mint Molnár Áron (noÁr), a Tanítanék Mozgalom vagy éppen a Humán Platform. Adódik a kérdés: miért kötődik ilyen sok szállal a baloldalhoz Magyar Péter, mi lehet ennek az oka? És lehet-e jelentősége annak, hogy már 2023-ban létrehozták ezt az egyesületet?

Az alkotmányjogász felidézte: az, hogy Magyar Péternek a baloldalhoz ilyen szoros a kötődése és hogy már tavaly nyáron, azaz több mint hat hónappal a kegyelmi ügy kirobbanását, Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit lemondását megelőzően bejegyezte a bíróság az egyesületet, mind azt a gyanút erősítik, hogy

Magyar Péter ellenzéki aktivizálódása nem csak időzített volt.

– Ma a nemzetközi progresszív, baloldali körök és hálózatok benne látják, azaz tőle remélik a magyar politikai stabilitás megingatásának és a nemzeti kormány mielőbbi megbuktatásának lehetőségét. Ugyanakkor amit az ő esetében látunk, teljesen unikális a magyar politikatörténetben, hiszen mások baloldali programját, mások egyesületét, más pártját, sőt újabban más önkormányzati képviselőit és polgármestereit, esetleg helyi szervezeteit kívánja használni saját politikai céljai érdekében – hívta fel a figyelmet ifjabb Lomnici Zoltán. Kiemelte:

nem véletlen fejlemény, hogy Bajnai Gordonék érdekcsoportja is megjelent Magyar Péter mozgalma körül, hiszen a szuverenista nemzeti kormány megbuktatására szánt pénzek ismételt felhasználásának lehetőségét láthatják Magyar Péter színrelépésében.

Arra a kérdésre, hogy miért lehet fontos, hogy noÁr és felesége is kapcsolatba hozható Magyar Péterrel, ifjabb Lomnici Zoltán úgy felelt: a sajtóhírek szerint valóban Molnár Áron (noÁr) házastársa egyben tulajdonosa egy olyan cégnek, amely személyi szinten kötődik a Magyar Péter egyesületének székhelyet biztosító Benedict 2002 Befektetési és Szolgáltató Kft.-hez, amely vállalat egy 2014-ben publikált online cikk szerint egy offshore-ügyben érintett (és Bajnai Gordon üzleti köréhez kapcsolható) ciprusi cég egyik részvényese.

– Itt egyes kommentárok szerint komplett nemzetközi hálózatról van szó, amely külföldi finanszírozási hátteret is biztosít a nem magyar emberek érdekeit szolgálni akaró, immár Magyar Péter nevével is fémjelzett baloldalnak – fűzte hozzá.

Az alkotmányjogász arra is kitért, az idő előrehaladtával egyre inkább

a politikai és egzisztenciális túlélés kölcsönös szándéka fűtheti tovább ezt az együttműködést: Magyar Péter eddig megszerzett, kétes politikai és bizalmi tőkéjének a megtartása, ugyanakkor a régi baloldal levitézlett figuráinak és gazdasági érdekköreinek tűzközelbe juttatása.

– Gyurcsány őszödi szófordulatára utalva, ehhez már „másik madám kell”, és ezt a szerepet vállalta ezúttal magára az a Magyar Péter, aki most abból szeretne megélni, hogy a maga sajátos populizmusával, május 1-jei jelszavakat idéző nyilatkozataival egyre több és több követőt szerez magának a virtualitásban és az utcákon – mondta az elemző. Hozzáfűzte:

Magyar Péter pártjának neve ugyan utalhat a két Tiszára – Tisza Kálmánra és Istvánra –, ugyanakkor felelőtlen politikájának köze sincs a dualizmus békés nemzeti fejlődését megteremtő egykori államférfi, miniszterelnök és a fejlődést később megóvni igyekvő, ugyancsak kormányfői szerepben Magyarországot szolgáló fiának eszmei örökségéhez.

Borítókép: Magyar Péter (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.