Háromezer kisgyermeket nevelnek az egyházi fenntartású bölcsődékben

Több mint kétszeresére emelkedett a bölcsődei férőhelyek száma az országban.

Forrás: MTI2024. 04. 18. 18:59
SOLTÉSZ Miklós
Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen háromezer kisgyermek nevelését vállalják és végzik egyházi fenntartású bölcsődékben – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az új görögkatolikus bölcsőde átadásán csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Máriapócson. 

Soltész Miklós a 420 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósult bölcsődeépület átadási ünnepségén elmondta, az országban lévő bölcsődék hét százalékában, 

több mint kétszáz helyen az egyházak a fenntartók, ebből pedig a görögkatolikus egyház „bőven” kiveszi a részét.

Az államtitkár emlékeztetett, 2010 óta több mint kétszeresére emelkedett a bölcsődei férőhelyek száma az országban, a tizennégy évvel ezelőtti 32 ezerhez képest jelenleg 65 ezer férőhely van az ilyen nevelési intézményekben. Arról beszélt, a más fenntartású bölcsődékhez viszonyítva az egyházi bölcsődék többet, a lelki hátteret, a keresztény tanítást és a hitet tudják megadni a gyerekeknek.

„Bízom abban, hogy az a küzdelem, amiben benne vagyunk az Európai Unión belül is, ez a gender–LMBTQ őrület, az ellen országosan is felvesszük a küzdelmet”

 – fogalmazott Soltész Miklós, megjegyezve, ebben a harcban az egyházak számítanak a legerősebb támasznak.

Ez nemcsak arról szól, hogy az ország megkapja-e a jogosan neki járó támogatásokat az Európai Uniótól, vagy meg tudja őrizni a békét – folytatta –, hanem arról is, hogy ideológiai szempontból fel tudja-e venni a küzdelmet.

A megszépült kegyhelyek és zarándokhelyek, illetve az egyházak által átvett, felújított vagy újonnan épített oktatási intézmények rendkívül fontosak ebben az ideológiai versenyben – hangoztatta az államtitkár.

Borítókép: Soltész Miklós (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.