Nagy jövő előtt állnak a magyar strucc- és emutenyésztők

A futómadarakból előállítható különleges termékek a hazai és a külpiacokon is egyre növekvő érdeklődésre számíthatnak.

Forrás: MTI2024. 04. 27. 16:34
Fotó: Fotó: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra – közölte az Agrárminisztérium (AM). Farkas Sándor, a tárca parlamenti államtitkára a hajdúnánási strucc szakmai napon hangsúlyozta:

van jövője a magyar mezőgazdaságnak, benne az állattenyésztésnek, így a strucctenyésztésnek is, hiszen az ezekből az állatokból előállítható különleges termékek a hazai és a külpiacokon is egyre növekvő érdeklődésre számíthatnak.

Az új támogatási ciklusban is kiemelt figyelmet fordítanak az állattartással foglalkozó gazdálkodók támogatására: az „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása” című felhívás esetén az elnyerhető támogatási összeg minimum 200 millió, maximum ötmilliárd forint, az „Állattartó telepek megújításának támogatása” című felhívás esetén pedig az elnyerhető maximum összeg 200 millió forint. Ezek a felhívások az állattartó telepek széles köre számára nyitottak lesznek, így strucc- és emutartók is pályázhatnak majd.

Az Európai Parlament és a Tanács az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról szóló rendelete

a futómadarakat a „tenyésztett vad” kategóriába sorolja, levágásuk alapvetően a „háziasított patás állatok” kategóriájába nem tartozó egyéb szárazföldi emlősökkel azonos módon történhet.

Farkas Sándor szerint ez azért fontos, mert az uniós szabályozás bizonyos feltételek teljesülése esetén megengedi a tenyésztett vad származás helyén történő levágását, elsődlegesen az állatok kímélete, valamint az állatokat kezelő személyzet védelme érdekében.

Strucc levágatására és húsának értékesítésére Magyarországon a kistermelőknek is lehetőségük van.

Jelenleg Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Pest, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében van futómadarak vágására engedélyezett vágóhíd vagy szúrópont, összesen 11 létesítmény vág, illetve darabol futómadarakat, ezeken felül hat létesítmény számára engedélyezett a feldolgozás.

Borítókép: illusztráció (Fotó:Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.