Beszáll a haderőfejlesztésbe a Magyar Tudományos Akadémia

A honvédelmi tárca vezetője szerint jól felfegyverzett, high-tech haderő épül, ehhez pedig nagy szükség van a tudomány támogatására.

Forrás: MTI2024. 05. 02. 18:41
Fotó: MTVA/Váli Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A haderőfejlesztésnek szüksége van a legmagasabb tudományos körök támogatására – emelte ki honvédelmi miniszter a Magyar Tudományos Akadémián. Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Freund Tamás, az MTA elnöke csütörtökön írta alá a Honvédelmi Minisztérium és az MTA közötti együttműködésről szóló megállapodást. 

A tárcavezető az aláírást követően hangsúlyozta: a veszélyek korában szükség van a haderő fejlesztésére, a társadalom ellenálló képességének megerősítésére, de ezt a fejlődő és átalakuló hadsereg esetében csak a legmagasabb tudományos körök támogatásával tudják megtenni.

Az MTA a leghitelesebb közintézmény, és még a Magyar Honvédségnél is régebbi jogfolytonos múltra tekinthet vissza

– húzta alá. Emlékeztetett: a kapcsolat és az együttműködés az MTA-val régi, még az 1880-as években kezdődött, amikor megalakult a hadtudományi társaság. Hozzátette: onnan kezdve számos katona volt a tudományos akadémia tagja, de nevük mára feledésbe merült, és mostanában kevesebb az egyenruhás a legmagasabb tudományos körökben, de jelezte, örülne, ha ez megváltozna.

Mint mondta, a most aláírt együttműködési megállapodás nem a 2007-ben született formális újrakötése, hanem mély, tartalmi újragondolása. Mint mondta, az MTA minden szekciójában vannak olyan kérdések, ahol azonnali és közvetlen hatása lesz az együttműködésnek, példaként említette az oktatás, nevelést, a védelemipart, a mesterséges intelligenciát és a kiberbiztonságot. Kiemelte: 

erős, magabiztos, jól felfegyverzett, high-tech haderőt építenek, ehhez pedig nagy szükség van a tudomány támogatására.

Freund Tamás, az MTA elnöke arról beszélt: korunkban a tudomány és technika szerepe meghatározó jelentőségű a társadalom, gazdaság és állam működésében. Hozzátette: ez valamennyi kormányzati szakpolitikára érvényes, de különösen az a honvédelem és biztonságpolitika tekintetében. Felhívta a figyelmet, hogy az objektív és elfogulatlan tudományos információ értékelése a politikai döntésekben nélkülözhetetlen. Mint mondta, az Akadémia maga választotta küldetése és törvényben foglalt közfeladata a tudományos tanácsadás a kormány és az Országgyűlés részére.

Meggyőződése szerint a döntéshozót jelentősen segítheti, erősítheti, ha számíthat az akadémia politikai kompetenciát és mozgásteret nem befolyásoló, objektív és hiteles szakértői hozzájárulására.

A döntések legitimitásának és hitelességének erősítése is fontos cél, amiben a társadalomban leghitelesebbnek tartott akadémia sokat segíthet – jegyezte meg. Szavai szerint a honvédelemhez kapcsolódó tudományos kérdések, témák, feladatok olyan sokrétűek, hogy előbb-utóbb az MTA mind a 11 tudományos osztálya bevonódhat az együttműködésbe.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Váli Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.