„Égni fogtok, mint a fáklya" – fenyegetőzött a férfi

Több bűncselekmény miatt is felelnie kell a gyújtogatónak.

2024. 05. 06. 7:53
tűzoltók
Fotó: FKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felgyújtott egy korábban bérelt ingatlant az a férfi, akivel szemben most a Kaposvári Járási Ügyészség közveszélyokozás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat. A közlemény szerint a negyvenes éveiben járó, büntetett előéletű, felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt álló férfi 2022 júliusáig albérlőként lakott a sértett tulajdonát képező, Marcali környéki ingatlanban, ekkor azonban a bérleti viszonnyal összefüggő viták miatt a felek kapcsolata megromlott, és a sértett felszólította a férfit, hogy költözzön ki a házból. 

A felszólításnak a vádlott ugyan eleget tett, de már a kiköltözéskor megfenyegette a sértett családját azzal, hogy rájuk fogja gyújtani a házat.

Pár héttel később a vádlott be is váltotta a fenyegetését, ekkor ugyanis a délutáni órákban bement a sértett ingatlanára, ahol egy öngyújtóval meggyújtotta a lakóházzal egybeépített terménytárolóban lévő szénát, majd amikor látta, hogy a széna nyílt lánggal égni kezd, elhagyta az ingatlant. A férfi által okozott tűz átterjedt a melléképület födémjére, majd a tetőszerkezeten keresztül haladt a ház utcafronti része felé.

A tüzet végül a sértett gyerekei vették észre, akik a szomszéd udvarban voltak, így a szülök még időben bejelentést tudtak tenni a segélyhívón. 

A vádlott által előidézett tüzet a Marcali Hivatásos Tűzoltóság és a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltóság helyszínre érkező egységei oltották el, akik a mentés során egy PB-gázpalackot is kimentettek a lángoló épületből. A férfi az általa okozott közveszéllyel több mint félmillió forint kárt okozott a sértettnek, azonban fennállt a veszélye annak, hogy a szakszerű oltás hiányában jelentős értékű anyagi javak – köztük egy közel kétmillió forint értékű gépkocsi – semmisüljenek meg.

Forrás: Marcali Rendőrkapitányság

A vádlott néhány nappal az eset után – az általa okozott tűzre utalva – a sértettet és feleségét megfenyegette azzal is, hogy „égni fogtok, mint a fáklya!”, ezért közveszélyt okozó cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétsége miatt is felelnie kell.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a férfival szemben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására, valamint a korábbi felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtásának elrendelésére tett indítványt.


Borítókép: Illusztráció (Forrás: Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.