Elárulta az államtitkár a kutatásokra adott milliárdok célját

A magyar kormány tovább növelte a támogatások összegét – jelentette ki Hankó Balázs.

Forrás: M1, MTI2024. 05. 02. 10:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország versenyképességét erősítik a Neumann János program pályázatai, melyek teljes keretösszege 340 milliárd forint – mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán. Az államtitkár hangsúlyozta: a program három kutatási irányt határoz meg, melyekben Magyarországnak jó lehetőségei vannak a fejlődésre: az egészséges élet, a digitalizáció és a zöldátállás. Májusban nyílnak meg a pályázatok, a 340 milliárd forintból 147 milliárdot a magyar költségvetés biztosít, 193 milliárd pedig uniós támogatás. 

A magyar támogatás idén 60 milliárddal több, mint tavaly 

– ismertette az államtitkár. 

Úgy folytatta: mintegy 190 milliárd jut a vállalatokra, melyek feladata, hogy keressék a kapcsolatot az egyetemekkel és a kutatóhelyekkel. Szakképzésre ötvenmilliárd jut, amely már tavaly is százmilliárdos támogatásban részesült. A kutatóhelyek megújítására harmincmilliárd jut, 24 milliárd forint pedig nemzetköziesítésre – sorolta. 

 

Célok és helyezések

Hankó Balázs kiemelte: az a cél, hogy 2030-ra Magyarország Európa tíz leginnovatívabb országa közé kerüljön. Hazánk lakosságszámát tekintve 96. a világban, gazdasága a 49., innovációs teljesítménye 33., az egymillió lakosra eső Nobel-díjasok száma szerint azonban a 11. helyen van. Elmondta: a Nemzeti Innovációs Ügynökség segíti az egyetemek és kutatóhelyek, illetve a vállalkozások, piac, működőtőke közti kapcsolatok fejlődését, a megújított egyetemi szféra pedig nyit a gazdasági szereplők felé. 

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában úgy fogalmazott: „Európában jók vagyunk, világszintre törekszünk”, és arra törekednek, hogy a világ száz legjobb egyeteme között legyen magyar felsőoktatási intézmény. 

Az új innovációs stratégia szerint a kutatásoknak arról kell szólniuk, hogy jobbá tegyék a mindennapi életet. 

A kutatásoknak, a szabadalmaknak és a vállalatoknak, a piaci tevékenységnek össze kell kapcsolódnia – fogalmazott az államtitkár.

Borítókép: Az innovációs és felsőoktatásért felelős államtitkár beszámolt a felsőoktatás és a szakképzés kapcsolatának erősítéséről is (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.